Парламент Шотландії проголосував проти закону про Brexit.

Ініціатива проведення голосування виходила від регіонального уряду Шотландії, попри те, що його результат не матиме правової сили.

 

 

Майже три чверті депутатів парламенту в Единбурзі (90 з 124) висловилися у вівторок, 7 лютого, проти закону, який повинен надати прем'єр-міністрові Великої Британії Терезі Мей повноваження почати процедуру виходу з Європейської Унії.

 

Нагадаємо, що наприкінці січня Верховний суд Об’єднаного Королівства постановив, що Лондон не може запустити процедуру Brexit’у без схвалення британського парламенту. Суд також вирішив, що уряди Шотландії, Вельсу та Північної Ірландії позбавлені права блокувати цей процес. Більшість шотландців та мешканців Ольстеру в ході референдуму в червні 2016 року висловилося проти Brexit’у.

 

Палата громад британського парламенту восьмого лютого має остаточно затвердити закон про Brexit. Після цього він надійде в Палату лордів, яка планує розглянути його до 7 березня.

 

Тим часом останні соціологічні дослідження свідчать, що в Шотландії збільшується кількість  прихильників відокремлення від Великої Британії. У той час як місяць тому 45,5 відсотка респондентів підтримували сецесію, а 54,5 відсотка виступали проти неї (тобто результат опитування був приблизно таким же, як і під час референдуму 2014 року про незалежність регіону), то в лютому співвідношення змінилося: 49 відсотків прихильників і 51 відсоток противників – написала місцева газета Herald Scotland.

 

08.02.2017