У ВР висловили обурення заявами німецького посла.

 

Народні депутати парламентських комітетів у закордонних справах та з питань європейської інтеґрації висловили обурення заявою посла Німеччини в Україні Ернста Райхеля щодо можливості проведення виборів на Донбасі без виведення російських військовиків.

 

Таку заяву з трибуни парламенту оприлюднила голова комітету у закордонних справах Ганна Гопко, повідомляє "Укрінформ".

 

"Ми хотіли б висловити своє обурення щодо заяви посла Німеччини в Україні Ернста Райхеля, який сказав, що вибори на Донбасі можна провести і за присутності російських військ. Ми вважаємо, що така заява посла Німеччини в Україні йде врозріз із офіційною політикою Німеччини, суперечить мінським домовленостям і, зокрема, тому, що Німеччина є активним учасником нормандського формату", – заявила Гопко.

 

З її слів, МЗС негайно мусить викликати посла Німеччини для того, щоб почути його спростування заяви, а міністр Павло Клімкін має доповісти парламенту про результати такої розмови.

 

В заяві водночас міститься подяка канцлеру Німеччини Ангелі Меркель за активну підтримку України, зокрема, в політиці санкцій, а також німецьким депутатам, які були на Донбасі.

 

Депутати також запросили німецького посла відвідати Донбас, аби ознайомитися з реаліями фронтової зони. "Від імені парламенту ми запрошуємо всіх парламентарів світу і будемо організовувати логістику для того, щоб вони їхали на Донбас і доносили правду світу", – наголосила Гопко.

 

Як заявила заступниця голови ВР, представник української делеґації у складі тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко, висловлена послом позиція "є недипломатичною і образливою для України і українців, і "зроблена в дні, коли Україна відспівує кращих наших хлопців-воїнів, що захищають в тому числі право посла сидіти в безпеці в Києві і роздавати інтерв'ю".

 

"Ця позиція іде врозріз з мінськими угодами, їх першочерговим безпековим блоком, який вимагає негайного припинення вогню і виведення іноземних військ. Німецьких військ на Донбасі немає, а от російські є, вони є іноземними, Україна – не Росія, і ці війська мають піти геть", – наголосила Геращенко на своїй сторінці у Facebook.

 

"Вибори на Донбасі мають проходити за стандартами БДІПЛ/ОБСЄ, ці правила встановлює не посол, а саме ця організація, там є чітко виписані безпекові критерії. І тому жодних виборів в незалежній Україні і на жодній території незалежної України в присутності окупаційних військ бути не може. Ці вибори можуть пройти тільки за українським законодавством, організовані відповідними українськими структурами, а не окупаційними чи кремлівськими, маріонетковими", – обурилася політик.

 

Пані Геращенко зауважила, що це не перше некоректне, недипломатичне публічне висловлювання посла, "яке відверто підіграє окупанту". "Можливо, варто Німеччині подумати про заміну посла, який викликав таке обурення серед всіх політичних сил, що формують парламент незалежної України", – запропонувала нардеп.

 

Як писав Z, Ернст Райхель заявив в інтерв'ю виданню "РБК-Україна", що вибори у окупованих районах Донецької та Луганської областей можуть відбутися і без виведення російських військ. "Безсумнівно, вибори повинні відбутися у тих умовах, які будуть відповідати європейським стандартам. І тому безпека, як і інші вимоги до виборчого процесу, є необхідними умовами. Будь-який український політик повинен мати можливість без страху проводити свою передвиборчу кампанію. І якщо для цього не буде можливостей, отже, такі вибори не можуть відповідати стандартам. Але необов'язково, що вибори на Донбасі можуть відбутися тільки тоді, коли там не буде російських військ або на кожній міській адміністрації буде вивішено український прапор", – заявив посол Німеччини.

 

07.02.2017