Вища рада правосуддя спростила процедуру арешту суддів.

 

Вища рада правосуддя вирішила змінити процедуру надання згоди на затримання судді, утримання його під вартою чи арештом.

 

Як інформує прес-служба відомства, ВРП внесла зміни до власного регламенту, згідно з котрим подання про надання згоди на затримання судді, утримання його під вартою чи арештом розглядається радою не пізніше ніж через п’ять днів з дня його отримання, натомість клопотання правоохоронних органів про надання згоди на арешт судді, затриманого під час або відразу ж після вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, розглядається невідкладно.

 

"Подання Генеральної прокуратури, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури про надання згоди на обрання запобіжного заходу, пов’язаного з обмеженням волі, рада розглядатиме негайно... У разі необхідності засідання Вищої ради правосуддя проводитимуться у вихідні або святкові дні", – прокоментував голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк.

 

Нагадаємо, відколи набули чинності зміни до Конституції в частині правосуддя, в Україні було кілька випадків, коли суддів звільняли з-під варти через відсутність формальної згоди Вищої ради правосуддя на затримання носіїв мантії.

 

Зокрема, як писав Z, наприкінці січня Галицький районний суд Львова відмовив детективам Національного антикорупційного бюро у арешті судді Солом’янського районного суду Києва, затриманого при одержанні $22 тис. неправомірної вигоди.

 

"Ухвалюючи рішення, суддя Галицького районного суду мотивував його публічним зверненням Вищої ради правосуддя [щодо притягнення суддів до кримінальної відповідальності], яке не має жодної юридичної сили. Натомість норми законів та Конституції України, усталена практика арешту суддів, затриманих під час скоєння тяжких злочинів вже після набуття чинності судової реформи, повністю проігноровані", – зазначали з цього приводу у НАБУ.

 

Активісти критикували ВРП за те, що анонсоване зняття недоторканності з суддів в Україні де-факто не діє. "Це перші результати тиску на суддів від Вищої ради правосуддя, яка "звернула увагу слідчих суддів на необхідність" відпускати таких суддів, якщо на арешт немає згоди ВРП, – коментував адвокат Роман Маселко. – А як інакше міг вирішити суд, якщо ВРП, яка призначає і звільняє суддів, по суті, дала таку вказівку? Ви спитаєтесь: а чому ж НАБУ не взяло згоди у ВРП? А ви пробували взяти таку згоду у суботу чи неділю. А КПК дає лише 60 годин з моменту затримання на подачу до суду клопотання про запобіжні заходи".

 

07.02.2017