Уряд Німеччини покладає відповідальність за ескалацію в Авдіївці на РФ та бойовиків.

 

Офіційний Берлін не сумнівається, що першопричиною нинішнього становища на Донбасі та його продовження у формі ескалацій є Росія.

 

Про це в понеділок на брифінгу заявили офіційні представники федерального уряду ФРН Штеффен Зайберт і МЗС країни – Мартін Шефер, повідомляє "Укрінформ".

 

"Є вказівки на те, що основна відповідальність за конфлікт на Сході України, яка є істотною невід'ємною частиною території Української держави, лежить на сепаратистах, які до сьогоднішнього день отримують масовану підтримку з боку Росії", – заявив Зайберт.

 

Натомість Шефер відзначив, що "не викликає сумнівів, у тому числі й у нового міністра, що відповідальність за початок кризи в Україні, відповідальність за анексію Криму, відповідальність за ситуацію на сході Україні однозначно лежить на Москві".

 

З його слів, з боку складно відповісти на питання: хто почав нинішні збройні зіткнення в районі Авдіївки, хто на них відповів, хто і за що несе велику відповідальність. Та водночас дипломат підкреслив, що сепаратисти ведуть обстріл українських військових із житлових районів. "Це, звичайно ж, означає, що люди, які живуть у цьому охопленому бойовими діями районі, служать живим щитом. Це повинно засуджуватися в усіх формах", – зазначив представник МЗС ФРН.

 

Шефер запевнив, що українська тематика зараз перебуває у центрі уваги голови МЗС Зігмара Габріеля. Це питання Габріель підіймав і в ході нещодавнього візиту до Вашингтона, де почув від нового держсекретаря і віце-президента США слова підтримки посередницьких зусиль Німеччини і Франції у "нормандському форматі". Американська сторона думає над тим, щоб продовжити підтримку цих зусиль, сказав представник німецького МЗС.

 

06.02.2017