Про класи і класову боротьбу

 

Ми, здається, давненько вже забули ленінську класову теорію, вона стала неактуальною, а дарма. Востаннє про клас як такий говорили, мабуть, щодо багатостраждального середнього класу порівняно нещодавно, коли український кланово-олігархічний капіталізм майже повністю задушив оцього знавіснілого дрібного одноосібника-куркуля, «сплячого» і «не сплячого» фопа. Знищити під корінь усі МАФи, кіоски, «палатки» і т.п., бо як же інакше будуть процвітати монополісти-супермаркети, знищити усі хостели в житлових будинках (готують такий закон), бо як же інакше будуть процвітати монополісти — світові і несвітові готельні мережі.

 

Були в Україні колись і класові партії: Селянська, Аграрна і славнозвісна Соціалістична партія Мороза, орієнтована на селянський електорат Наддніпрянщини, та вони вже давно загули. Спроба створення Сергієм Капліним Партії простих людей (новітніх кухарок, що зможуть управляти державою) безнадійно провалилася, ну й добре. Політичне партійне структурування за класично усталеними світовими схемами: праві, ліві, ліберали, правоцентристи, лівоцентристи і т.д. і т.п. чекає на Україну десь у віках попереду, а наразі маємо лише кланово-олігархічні партії з проросійськими чи позірно проукраїнськими сентиментами.

 

Та я сьогодні про інші класові розклади, більш цікаві. Поразка української армії під Дебальцевим у липні 2015-го дала можливість Путіну, який тоді перебував з візитом в Угорщині, з неймовірною гордістю і пихою говорити про переможних «шахтарів» і «трактористів». Тобто «українських нацистів» подолали не росіяни, чеченці, буряти і т.п., а саме представники робітничого класу. Взагалі, поважаючи справжніх шахтарів і трактористів, не можна не констатувати, що саме «шахтарі» і «трактористи» були і є опорою всіх тоталітарних режимів у світі. Будь-яке поняття чогось «народного» і «робітничого» завше тхне тоталітаризмом. Найбільш ксенофобська партія усіх часів і народів, німецька Націонал-соціалістична партія, у своїй назві ключове слово мала — Робітнича партія (Arbeiterpatei).     

 

«Шахтарі» і «трактористи» Британії проголосували за Брекзіт. А тепер найцікавіше — «шахтарі» Пенсильванії і «трактористи» неозорих ланів Техасу і Нью-Мексико проголосували за Трампа. Неосвічені і тупі, як сибірський валянок, «піндоси» проголосували за старого маразматика. У цього класу і моральна складова виявилася десь не на місці. Основа основ і святая святих американської духовності, те, на чому фактично тримається Америка, — пуританство (Puritan Blood), скромність і культ родини, — були позабуті, бо проголосували за показного бабія-ловеласа і мажора, якого світ не бачив. Гіпертрофована розкіш, мільйонні вечірки, блиск діамантів до непристойності і втрати здорового глузду прийшлися до душі «робітничому класові». Напевно, подумали, якщо мільярдер, то щось від нього перепаде й бідним, ага, аякже, дочекаєтесь.

 

Ніхто з аналітиків чомусь не звернув уваги на те, що інавґураційна промова Трампа — це фактично войовничо-класовий маніфест, що вартий промови самого Володимира Ілліча, яка в жовтні 1917-го була присвячена перемозі Великої Жовтневої Соціалістичної революції. Як-не-як, все ж таки 2017 рік напрошується на аналогію з 1917-м. Мільярдер-мажор добряче постібався з американських цінностей і здорового глузду, й усі це нормально схавали, навіть вухом не повели і оком не зморгнули.   

 

Отож, гади-зволочі американські капіталісти експлуатували і грабували простий народ, і тепер треба відновити справедливість. «Влада — народу, заводи — робітникам, земля — селянам» (Ленін).

«Jan. 20, 2017, will be remembered as the day the people became the rulers of this nation again» — «20 січня 2017 року увійде в історію як день, коли люди стали володарями цієї країни знову» (Трамп). Народні пиявиці жирували на сльозах і крові народу, тепер буде інакше.

«Washington flourished, but the people did not share in its wealth. Politicians prospered, but the jobs left, and the factories closed. The establishment protected itself, but not the citizens of our country. Their victories have not been your victories; their triumphs have not been your triumphs; and while they celebrated in our nation's capital, there was little to celebrate for struggling families all across our land» —  «Вашинґтон процвітав, але не ділився з народом своїми багатствами. Процвітали політики, але люди втрачали роботу і заводи закривалися. Вищі класи захищали себе, а не громадян нашої країни. І їхні перемоги не були вашими перемогами, їхні тріумфи не були вашими тріумфами. І поки вони святкували тут, у столиці, вам мало що було святкувати, усім сім'ям, що страждали в усій нашій країні».

«…we are transferring power from Washington, D.C. and giving it back to you, the people» — «…ми повертаємо владу від Вашинґтона, Ді. Сі. (дистрикт Колумбія, щоб часом не переплутали зі штатом Вашинґтон. — І. Л) знову вам, народові».

 

Карочє: «Тавагіщі, социалістіческая гєвалюция, о котогой так много гавагілі бальшевікі, савегшилась!».  

 

Не забув новітній Володимир Ілліч Трамп покартати і «загниваючий капіталізм», і страждання від нього робітничого класу: « we’ve… spent trillions and trillions of dollars overseas while America's infrastructure has fallen into disrepair and decay (це останнє слово буквально означає «гниття», тобто тут проситься «загниваючий капіталізм», але чомусь усі мудрагелі-перекладачі переклали його, як «той, що розпадається на частини». — І. Л.). We've made other countries rich while the wealth, strength and confidence of our country has dissipated over the horizon. One by one, the factories shuttered and left our shores, with not even a thought about the millions and millions of American workers that were left behind» —  «Ми витратили трильйони й трильйони доларів за кордоном у той час, коли інфраструктура Америки зношувалася і загнивала. Ми збагатили інші країни, однак багатство, сила і впевненість нашої країни розсипалися і зникли за горизонтом. Один за одним закривалися заводи. Вони навіть не подумали про мільйони американських робітників, що втратили роботу».

 

Ще одна недоумкувата теза нового вождя пролетаріату. Гасло «Make America grate again», написане на бейсболках, натягнутих на brainless голови його прихильників, тлумачиться ним як «зробимо Америку ізоляціоністською, містечковою», тіпа «моя хата скраю». Невже не зрозуміло, що справжня Велика Америка — це Америка, яка витрачає трильйони й трильйони доларів в усьому світі, яка всюди пхає свого носа і всюди впроваджує свої цінності. А відгороджена від світу стіною не лише на кордоні з Мексикою — це Америка недалекоглядних слабких керівників і світових лузерів.

 

Дехто з аналітиків порівнює прихід Трампа до влади з Німеччиною 1930-х років. Та навряд чи Трамп наважиться знищувати до ноги ніґерів, чиканосів і ґеїв, або ініціювати аншлюс Канади, Мексики чи Куби. Завдяки системі владних стримувань і противаг навряд чи дійде навіть до якихось серйозних проявів авторитаризму, це як-не-як Америка. Не захоче старий прислухатися до мудрих політиків, буде перти своїм тупим рогом — влаштують імпічмент, і край.

 

Та загроза «шахтарів» і «трактористів» в усьому світі залишається актуальною, адже цей клас, просочений ідеологією протекціонізму, патерналізму, мінімальної зарплати у 3 200 грн. ще дуже живучий, навіть в Америці, як показали ці вибори. Останню шахту в Пенсильванії закрили ще 1982 року, один речовий ринок у Варшаві дає державі такий прибуток, як усі шахти Шльонська разом узяті, теоретично впровадження інноваційних технологій призведе у галузі розподілу світової робочої сили до переважання людей просунутих і освічених, та це все ще попереду.

 

В Україні ж болюча тема «ми, робітничий клас шахтарі, металурги, руки в мозолях, день і ніч в забоях, годуємо всю країну, цих гидотних ледачих селян-бандерів, які нічого не роблять і жирують за наш рахунок» призвела знаємо до чого. Ця класова ідеологія, що не кажіть, була головним стрижнем розколу України. І знову ж таки впровадження новітніх технологій, поширення культури і освіти зменшить класову напругу, зрештою подолає її цілковито, тоді зникнуть і «шахтарі» і «трактористи», але коли ж це все буде? Точно не за наших з вами часів.        

06.02.2017