Міґраційний указ Дональда Трампа призупинено в судовому порядку.

Відповідний вердикт ухвалив федеральний суд в американському місті Сіетлі (штат Вашингтон).

 

      Прокурор штату Вашингтон Боб Ферґюсон приймає привітання

 

Згідно з рішенням суду, накладається тимчасова заборона у масштабах всієї країни на виконання указу американського президента, який посилює імміґраційний режим і забороняє в'їзд до США протягом найближчих 90 днів для громадян семи держав з переважно мусульманським населенням. Як випливає з вердикту, міграційні обмеження мають бути зняті негайно – повідомило видання The Seattle Times.

 

Судовий позов, наслідком якого стало таке рішення, подала Генеральна прокуратура штату Вашингтон, до якої пізніше долучився штат Міннесота. У позовах піднімалося питання про визнання президентської постанови такою, що суперечить конституції Сполучених Штатів.

 

Як говорилося в документі, розміщеному на сайті Генпрокуратури штату Вашингтон, указ порушує низку положень основного закону США, які гарантують рівність перед законом і забезпечують однакове ставлення уряду до всіх релігій.

 

Прокурор штату Вашингтон Боб Ферґюсон, коментуючи рішення призупинити дію указу, назвав його свідченням торжества закону в США. Він додав, що тепер люди, котрі потрапили під дію указу, знову зможуть звертатися за візами. «Це чудовий день для верховенства права в цій країні», – зазначив заступник прокурора штату Вашингтон Ной Пьорселл.

 

Постанова буде діяти до завершення розгляду судом Сіетла позовів штатів Вашингтон і Міннесота. Тим часом Міністерство юстиції США заявило про намір найближчим часом оскаржити рішення федерального судді в Сіетлі. «Указ президента ми вважаємо правомірним і доцільним. Глава держави має конституційне право і обов'язок захищати американців», – йдеться в поширеній заяві прес-секретаря Білого дому Шона Спайсера.

 

Нагадаємо, що 27 січня американський президент підписав указ про заборону в'їзду до Сполучених Штатів протягом найближчих 90 днів громадян семи держав – Ірану, Іраку, Лівії, Сирії, Сомалі, Судану і Ємену. Раніше стало відомо, що з моменту видання указу було анульовано близько 100 тисяч вже виданих американських віз.

04.02.2017