Вашинґтон послабив санкції проти ФСБ Росії.

Відповідне рішення в четвер, другого лютого, ухвалило Міністерство фінансів Сполучених Штатів.

 

                    прес-секретар Білого дому Шон Спайсер                 

 

Як зазначається в заяві, опублікованій Офісом з контролю за іноземними активами (OFAC) американського Мінфіну, відомство дозволяє за певними винятками «усі угоди й дії» за участі Федеральної служби безпеки Росії, які були раніше заборонені указами президента США Барака Обами від першого квітня 2015 року та 28 грудня 2016 року.

 

Зокрема, тепер допускаються «надсилання запиту, отримання, використання, оплата або застосування ліцензій, сертифікаційних документів, випущених ФСБ для імпорту, розповсюдження або використання продукції в сфері інформаційних технологій в Росії" – повідомило видання Business Insider.

 

Обумовлено, що для продукції, яка підлягає експортному контролю, потрібна згода Міністерства торгівлі США. Окрема примітка говорить, що за винятком зазначених вище обмежених цілей нинішнє рішення «не санкціонує експорт, реекспорт або надання товарів або технологій» самої ФСБ або кому-небудь, хто дії від її імені.

 

Також окремо зазначається, що ліцензія не дозволяє «експорт, реекспорт або надання будь-яких товарів, технологій або послуг» в український півострів Крим. Не дозволяється також використання в трансакціях рахунків, які були блоковані в США низкою санкційних президентських указів.

 

Під час чергового брифінгу прес-секретар Білого дому Шон Спайсер особливо підкреслив, що мова не йде про скасування санкцій, запроваджених проти Москви після анексії Криму. За його словами, рішення Мінфіну покликане лише виправити «певні неточності» допущені попередньою адміністрацією під час розробки санкційних документів.

 

«Ми не пом'якшуємо санкцій. Наскільки я розумію, для Міністерства фінансів США цілком звичайна річ після накладення санкцій повертатися до цього питання і перевіряти, чи не потрібно запровадити певні винятки для певних галузей виробництва або товарів», – заявив Спайсер.

02.02.2017