Містян запрошують на виставку творів художника-шістдесятника Опанаса Заливахи.

 

6 лютого в Івано-Франківській обласній організації Національної спілки художників України відкриється виставка творів та відбудеться презентація альбому художника Опанаса Заливахи, інформує Курс.

 

До огляду пропонується понад 50 оригінальних композицій яскравого представника покоління шістдесятників, багаторічного політв'язня, Заслуженого художника України, лауреата Національної премії імені Тараса Шевченка Опанаса Заливахи. 

 

Буде презентовано новий альбом маловідомих творів художника.

 

Підготовка альбому Опанаса Заливахи, який нещодавно з'явився в івано-франківському видавництві «Лілея-НВ», зайняла близько 5 років. Його упорядник – мистецтвознавець, художник Мирослав Аронець. Він також автор передмови про життєвий і творчий шлях Опанаса Заливахи, що увійшла до видання. В альбомі багато світлин Опанаса Заливахи – у майстерні, на художніх виставках, у сімейному колі, з друзями. У книзі 118 репродукцій робіт митця, які для видання альбому надали Івано-Франківський музей мистецтв, Івано-Франківський музей визвольної боротьби, Український музей в Нью-Йорку, а також власники картин з своїх приватних колекцій.

 

«Твори Опанаса Заливахи збагатили українську образотворчу культуру ХХ ст. глибиною образного бачення української теми, її філософським трактуванням. Базується воно на знанні історії боротьби українського народу за свою незалежність, яка явила на світ національних героїв. Їх самопожертва і заклала міцний фундамент нової самостійної держави Україна», – розповіли у видавництві «Лілея-НВ».

01.02.2017