Графологічна експертиза підтвердила співпрацю Лєха Валенси з комуністичними спецслужбами.

Результати експертизи презентував на прес-конференції у Варшаві директор Інститутом національної пам’яті (ІНП) Польщі Ярослав Шарек (Jarosław Szarek).

 

 

Саме ІПН вивчав і проводив експертизі папки таємного співробітника Служби безпеки комуністичної Польщі «Болєка» (Bolek), залучаючи до цієї справи визнаних фахівців. До співпраці були залучені, зокрема, експерти-графологи з Інститут судової експертизи ім. Яна Зена (Instytut Ekspertyz Sądowych im. Jana Sehna) у Кракові. Саме вони й визначили, що почерк «Болєка» цілковито відповідає почерку Лєха Валенси – повідомив перший канал польського телебечення.

 

«Висновок судових експертів свідчить про те, що написане від руки зобов’язання про співпрацю зі Службою безпеки від 21 грудня 1970 року було повністю написане Лєхом Валенсою. 17 рукописних квитанцій про отримання грошей за надання співробітникам Служби безпеки інформації були написані саме Лєхом Валенсою», - заявив прокурор Анджей Позорський, голова комісії ІПН з розслідування злочинів проти польського народу. Він додав, що видана оцінка є «комплексною, чіткою та повною», а її висновки – «однозначні й такі, що не залишають сумнівів».

 

Квитанції датовані з січня 1971 року до червня 1974 року. Їхня загальна сума становить 11,7 тисяч злотих. Експерти встановили, що Лєх Валенса загалом написав і підписав 29 доносів. Ще 11 доносів він написав, але не підписав. У шести з тих 11 випадків підпис «Болєк» поставили співробітники спецслужб. Один донос Лєх Валенса не писав, але підписав його. Тільки один донос з ціє папки, як ствердили експерти, не був ані написаний, ані підписаний першим лідером «Солідарності».

 

Репрезентуючи результати експертизи, Ярослав Шарек зазначив: «Немеє сумніву, що в тих часах (1980-1981 роки – Z) для поляків Лєх Валенса був символом “Солідарності”. Але не слід забувати, що “Солідарність” – це не тільки Лєх Валенса.   Я не маю наміру усувати Веленсу з польської історії. Але його оцінка вимагає зміни. Нині можна стверджувати, що не залишилося жодного сумніву щодо співпраці Валенси зі Службою безпеки. Ця справа вже вирішена. Проте варто поставити й інше запитання: наскільки реально та співпраця на початку 1970-х років визначила його рішення в подальших роках. Зокрема, в часах перших 16-ти місяців “Солідарності”, пізніше у 80-х роках, а також 1989 року. Це питання – відкрите».

 

Ярослав Шарек визнав, що без Лєха Валенси, без його авторитету й лідерства перемогти комуністичну владу в Польщі 1989 року було б значно складніше.

31.01.2017