У Польщі опублікували імена наглядачів концтабору Аушвіц.

Відповідний банк даних створили співробітники  Інституту національної пам'яті (ІНП) РП.

 

 

Список імен приблизно 8500 солдатів СС, колишніх охоронців і наглядачів табору смерті з їхніми фотографіями та судовими вироками перебувають відтак у вільному доступі в інтернеті, на сайті ІНП.

 

«Нинішній день є історичним, адже це лише початок. З цієї бази даних ми розпочинаємо реалізацію величезного проекту. Ми починаємо з концтабору Аушвіц, а в подальших планах ми хочемо розвинути цю базу також на інші німецькі нацистські концтабори», – розповів голова ІНП Ярослав Шарек (Jarosław Szarek) репрезентуючи проект на прес-конференції у Кракові в понеділок, 30 січня.

 

Проект реалізує група істориків під керівництвом професора Університету Казимира Великого в Бидгощі  Александра Ласіка. База даних була складена в рамках відновленого 2011 року розслідування злочинів нацистів в Польщі, проведеного Комісією з вивчення злочинів проти польського народу – повідомив телеканал TVN24.

 

Нагадаємо, що табір Аушвіц був звільнений радянськими військами 27 січня 1945 року. На момент ліквідації табору в ньому працювали понад 4,5 тисячі військовиків СС, охоронців та наглядачів. Більшість з них були німцями, але серед співробітників табору зустрічалися і громадяни окупованих країн і країн-сателітів нацистської Німеччини – Румунії, Словаччини  та Угорщини. За час існування табору в ньому було знищено понад мільйон осіб, більшість з них – європейські євреї.

30.01.2017