Проти міграційного указу Дональда Трампа виступили впливові республіканці.

Це фактично перша суперечка між новообраним президентом США та представниками еліт Республіканської партії.  

 

 

З критикою на адресу міграційного указу Дональда Трампа виступили голова сенатського комітету у справах збройних сил Джон Маккейн і сенатор від Південної Кароліни Ліндсі Ґрем. На їхню думку, президентська ініціатива буде, радше, використана джихадистами для антизахідної пропаганди, ніж посприяє безпеці США. «Це рана, яку в боротьбі з тероризмом ми завдали собі самі», - підкреслюється в спільній заяві двох членів Республіканської партії, опублікованій у неділю, 29 січня.

 

Даючи коментар телеканалу CBS Джон Маккейн заявив, що указ про обмеження імміграції з семи країн з переважно мусульманським населенням «призведе до безладу». «Указ викликає багато запитань, наприклад: чому в список країн, які потрапили під дію указу, було включено Ірак, де американські війська разом з іракськими силами борються проти “Ісламської держави”», – зазначив сенатор.

 

Нагадаємо, що 27 січня американський президент підписав указ про заборону в'їзду до Сполучених Штатів упродовж найближчих 90 днів громадян семи держав – Ірану, Іраку, Лівії, Сирії, Сомалі, Судану і Ємену. За словами представниці американського Міністерства внутрішньої безпеки Джилліан Крістенсен, заборона поширюється і на власників ґрін-карт. Держдепартамент США пізніше пояснив, що указ Трампа стосується й іноземних громадян з подвійним громадянством, за винятком тих випадків, коли один з паспортів – американський.

 

Указ вже спровокував масові акції протесту в багатьох містах Сполучених Штатів. Окрім того, проти нього виступили міжнародні правозахисні громадські організації та відомі у світі персони: кіноактори, письменники, мистці, науковці тощо.

 

Стурбованість Трамповим указом висловили деякі великі американські інтернет-компанії, зокрема, Google і Netflix. У цих компаніях працюють тисячі співробітників, частина з яких є громадянами тих  африканських чи азійських країн, котрі потрапили до «чорного списку».

30.01.2017