Олександра Олеся перепоховали.

 

У Києві на Лук'янівському цвинтарі перепоховали українського письменника Олександра Олеся (Кандибу) та його дружину Віру.

 

Прощання відбулося у Володимирському соборі. Як повідомляє "Радіо Свобода", – святиня була заповнена вщеть.

 

"Серед нас – багато патріотів, які говорять багато про патріотизм, а треба любити ділами. Олександр Олесь є прикладом того, як треба любити свою Батьківщину", – сказав перед панахидою у Володимирському соборі патріарх Філарет.

 

Віддати останню шану Олесеві прийшов, зокрема, президент Порошенко. Із Канади приїхала дружина внука Олександра Олеся Ольга.

 

"Неважко собі уявити, який шок пережила родина у зв’язку з тим, що сталося із прахом Олександра Олеся і Віри. Але може це саме той випадок, що не було би доброго, якби не сталося зло. Нарешті Олександр Олесь повернувся в Україну", – сказала під час урочистостей пані Ольга.

 

Згідно зі свідченням "Радіо Свобода", під час церемонії прощання з Олесем на цвинтарі багато співали. Перепоховання відбувається у супроводі етнографічного хору "Гомін" та Оркестру почесної варти окремого полку президента України. Киянка Владислава Кудлай, котра прийшла на кладовище заради "пам’яті про кохання", яке оспівував і уособлював письменник, наспівувала рядки з "Чарів ночі" ("Сміються, плачуть солов'ї") – романс на слова Олеся виконував і кобзар Тарас Компаніченко.​

 

Над могилою зачитували вірші Олександра Олеся. Зокрема, пророчі рядки:

Не вірив я в життя по смерті,

Тепер я вірю в диво з див.

Було для мене страшно вмерти,

Умер і нагло знов ожив.

 

За словами міністра культури Євгена Нищука, могила Олександра Олеся у Києві стане початком Алеї почесних поховань видатних українців на Лук’янівському кладовищі. Перенесення могил до України відбуватиметься лише за згоди родичів; прецедент із Олександром Олесем вказав на те, що державі слід ретельно контролювати ситуацію із закордонними похованнями видатних українців, зазначає Нищук.

 

29.01.2017