Дональд Трамп визнав, що поки що рано говорити про зняття санкцій з Росії.

Відповідну заяву американський президент зробив на прес-конференції, проведеній у Вашингтоні після перемовин з прем’єр-міністром Великої Британії Терезою ​​Мей, котра стала першим державним лідером, що розмовляв з Трампом після його інавгурації, яка пройшла 20 січня.

 

 

Відповідаючи на запитання про майбутню телефонну розмову з президентом Росії Володимиром Путіним, яка повинна відбутися в суботу, 28 січня, Трамп сказав, що поки що рано говорити про зняття санкцій проти Росії. Разом з тим глава Білого дому додав, що Сполучені Штати прагнутимуть розвитку добрих відносин з усіма країнами, включно з Росією і Китаєм.

 

Тереза ​​Мей своєю чергою заявила на прес-конференції, що наполягатиме на пролонґації санкцій аж до повного виконання Мінських домовленостей – повідомила інформаційна агенція Reuters.

 

Керівниця британського уряду  передала Трампові запрошення приїхати до Об’єднаного Королівства  від королеви Елізабет II. Американський президент погодився здійснити офіційний візит до Лондона ще цього року.

 

На прес-конференції Трамп також запевнив, що Сполучені Штати як і раніше всіма силами підтримуватимуть  НАТО.

 

За словами Мей, в інтересах США і Великої Британії – захищати свої цінності, але не повертатися до «невдалої політики минулого». «Ми не можемо дозволити собі не діяти, коли загроза реальна і втрутитися необхідно в наших власних інтересах. Ми повинні бути сильними, розумними і розсудливими», – додала вона. 

 

Мей також закликала провести реформи в таких міжнародних інститутах, як ООН і НАТО, «щоб зробити їх актуальнішими і цілеспрямованішими». За її словами, членам цих організацій час перестати покладатися на США. «Суверенні держави не можуть доручати гарантування своєї безпеки і процвітання Америці», – сказала вона.

 

Мей заявила, що президентство Трампа може зробити США «сильнішими, величнішими і впевненішими», що послужить на благо цілого світу. За її словами, вона прагне розвивати особливі відносини між Лондоном і Вашингтоном, які мають спільні інтереси в таких сферах, як торгівля, безпека і оборона.

27.01.2017