Науковці планують марш у Вашинґтоні

 

Минулими вихідними світ спостерігав, як мільйони жінок в рожевих капелюшках вийшли у Вашинґтоні на Жіночий марш, щоб протестувати проти сексистських висловлювань новообраного президента. Символом наступного великого маршу в столиці США можуть стати лабораторні білі халати. Вже за кілька днів світ може побачити безпрецедентний приклад самоорганізації вчених проти приниження науки та політики іґнорування наукових фактів.

 

Ідея «Маршу за науку» виникла під час дискусії на Reddit. Її організатори й учасники, мабуть, не підозрювали, що дискусія породить цілий рух. В понеділок Марш за науку дістав сторінку у Facebook та акаунт у Twitter, і вже в середу сторінка налічувала понад 300 000 підписників, а акаунт — майже 55 000 фоловерів. Лише за кілька годин після створення файсбук-сторінка зібрала 11 000 лайків.

 

«Марш за науку», деталі та точний час якого ще обговорюють, стане найбільшою акцією науковців після обрання Дональда Трампа президентом. Його адміністрацію наукова спільнота розглядає як ворожу до науки — і через іґнорування наукових фактів, зокрема ґлобального потепління, і через призначення на державні посади людей, відомих своїми контроверсійними поглядами, та замороження ґрантів.

 

«Не йдеться про політичні преференції. Люди зі всіх частин політичного спектру мають об'єднатися проти спроб заперечити науковий проґрес. Наука рухає нас вперед, і ми не можемо дозволити віслючій політиці це зірвати», — каже Керолін Вайнберґ, одна зі співорганізаторів маршу.

 

Запланована акція хоч обіцяє стати безпрецедентною за масштабами, однак буде не першим випадком протестів учених проти політики Д. Трампа. Наприкінці грудня науковці вийшли на марш під час щорічної зустрічі Американського геофізичного союзу. Серед бібліотекарів та дослідників ширяться заклики зберегти дані з федеральних вебсайтів. А під час інавґурації нового президента 20 січня вчені заполонили Twitter дописами про те, як наука впливає на щоденне життя людей.   

 

Зі слів К. Вайнберґ, на марш запрошують науковців усіх профілів та галузей дослідження: «Ми повністю ставимо акцент на різноманітності — і в плануванні, і в офіційній заяві щодо маршу».

 

Д. Трамп та його політика є не першим приводом участі людей науки у масових акціях. У 2014 р. майже 310 000 осіб, серед них і багато науковців, вийшли на вулиці Нью-Йорка на Народний кліматичний марш проти ґлобального потепління. Зі слів Наомі Орескес, історика науки з Гарвардського університету, якщо озирнутися ще далі в минуле, можна побачити інші промовисті приклади самоорганізації наукової спільноти: «Саме вчені були в аванґарді протестів проти гонки озброєнь наприкінці 1950-х та у 1960-і. Щось подібне вони відчувають зараз. Це є екзистенційна загроза». 

 

Scientists Are Planning the Next Big Washington March

Scientific America, 26/01/2017

Зреферував Євген Ланюк

27.01.2017