Чиновники планують відбудувати Успенський собор у Крилосі.

 

В Галицькому районі Івано-Франківщині, в селі Крилос, планується відбудувати церкву Успіння Пресвятої Богородиці, зведений понад 400 років тому. Про це інформує прес-служба Галицької РДА.

 

Церква у Крилосі неодноразово була знищена або пошкоджена, та її кожного разу відбудовували. Фундамент храму, зведений з каміння імовірно у 12 ст., чиновники пропонують музеєфікувати.

 

«Після активного обговорення учасники наради зійшлися на думці, що потрібно здійснити музеєфікацію фундаментів Успенського собору з подальшим відновленням древнього храму у вигляді надбудови», – ідеться в повідомленні РДА.

 

Влада району доручила ДП «Український регіональний спеціалізований науково-реставраційний інститут «Укрзахідпроектреставрація» до 15 березня 2017 року обґрунтувати концепцію відродження Успенського собору з музеєфікацією фундаментів.

 

Також посадовці розглянули питання про створення міжнародного благодійного фонду «Благодійна організація «Міжнародний благодійний фонд відновлення Галицького Успенського Собору». Найближчим часом заплановано затвердити статут фонду та склад його наглядової, яку попередньо дав згоду очолити Блаженніший Патріарх Святослав Шевчук, глава УГКЦ.

 

Церква розташована на території заповідника «Давній Галич» і є пам’яткою національного значення.

27.01.2017