ПАРЄ закликала дати спокій мовам в Україні.

 

Парламентська асамблея Ради Європи привітала хід реформ в Україні, але водночас зазначила, що процес боротьби з корупцією "занадто повільний".

 

Про це йдеться у моніторинговій резолюції, схваленій на засіданні асамблеї у середу, інформує офіційний сайт ПАРЄ.

 

Під час дебатів щодо функціонування демократичних інституцій, зіпертих на моніторингову доповідь іспанського депутата Хорді Шукла та німецького – Акселя Фішера, асамблея, зокрема, похвалила пріоритетність конституційної реформи.

 

Водночас, члени ПАРЄ висловили стурбованість загостренням політичного дискурсу в Україні і поляризацією та напругою в медіа-сфері. Депутати закликали до виваженої "інклюзивної політики" щодо мов меншин.

 

Як деталізує "Європейська правда", під час розгляду резолюції до тексту подали низку правок, зокрема, про забезпечення прав опозиції та з застереженнями щодо утиску прав мовних меншин. Правки щодо мовного питання просували представники держав-сусідів України – Угорщини, Румунії та Польщі.

 

Зокрема, представників ПАРЄ обурили законопроекти з мовного питання, подані до ВР нещодавно.

 

Також існувала ймовірність, що депутати внесуть до документу норми про потребу виборів у Верховну Раду на окупованих територіях, однак цю пропозицію вдалося зняти з розгляду.

 

Автором поправки був проросійський депутат із Німеччини Андрєй Гунько (Німеччина). Пункт про те, що "проблема непредставленості у Верховній раді окремих регіонів Донецької та Луганської областей має бути вирішена якнайшвидше" підтримала переважна більшістю голосів у профільному комітеті, тож існувала значна ймовірність проходження цієї тези в сесійній залі.

 

Втім, українська делегація та декілька проукраїнських депутатів скористалися правилами ПАРЄ, щоби не допустити голосування цього пункту – поправку, котра має статус "усної", можна зняти з розгляду, якщо під час її розгляду щонайменше 10 депутатів виступлять проти. Після цього пропозиція була автоматично відхилена.

 

"Резолюція ПАРЄ по Україні вийшла збалансована, – прокоментував очільник української делеґації Володимир Ар'єв на своїй сторінці у Facebook. – Відзначений прогрес в реформах, є критика за корупцію. Але найголовніше, що наша делегація продемонструвала єдність коли відбивала атаки "друзів", які хотіли засунути в текст представництво окупованих територій у ВР та зміну декомунізації. Проти нас застосували нову процедурну технологію. Але на кожну хитру процедуру знайдеться процедурний болт... З мінусів "репорта" – сподівання, що Україна ухвалить зміни до Конституції з врахуванням особливого статусу ОРДЛО. Але це м'яке формулювання, не імператив, тому особливо нічого страшного нема. З явних плюсів – підтвердження визнання російської агресії на Донбасі".

 

25.01.2017