Нуковці створили термоелектричні матеріали, що перетворюють тепло в корисну енергію.

 

Науковці Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника завершили роботу в рамках міжнародної програми НАТО «Наука заради миру та безпеки». Учені створили термоелектричні матеріали для енергоощадних приладів, які можна використовувати як у побуті, так і на великих підприємствах, повідомив директор програми НАТО, доцент кафедри фізики і хімії твердого тіла Прикарпатського університету Любомир Никируй, повідомляє Укрінформ.

 

«НАТО підтримує науковців у створенні нових систем безпеки. Ми вирішили зайнятись напрямком енергетичної безпеки і відновлювальною енергетикою. Навколо нас є багато тепла. Його можна спостерігати на металургійних комбінатах, коли плавиться метал. Тепло є  всюди, де щось спалюють. Навіть якщо рухається авто, 40% палива в баку йде просто в трубу у вигляді тепла. Одним із наших рішень, яке ми пропонуємо, є термоелектричні матеріали, що напряму перетворюють тепло у корисну енергію. В рамках програми НАТО ми робили ці матеріали, а турецька сторона – пристрої», - розповів Любомир Никируй.

 

За словами вченого, винахід допоможе людям у побуті  при заощадженні або ж створенні  нової енергії. Нині, каже він, учені вже працюють над створенням енергоощадних приладів нового покоління, оскільки проект НАТО дозволив науковцям обладнати  в університеті унікальну лабораторію вартістю у 95 тис. євро.

 

Міжнародний проект НАТО тривав з 2014 до 2016 рр. Партнером Прикарпатського університету виступив університет Газі в Анкарі. Вартість проекту становить 239 тис. євро.

25.01.2017