007 – ліцензія на куріння?

 

Хвацько припалити цигарку й далі фліртувати та шпигувати. Раніше це траплялося з Джеймсом Бондом частенько, але не останнім часом: упродовж бондіани найзнаменитіший шпигун кінематографу курив все менше, а після 2002-го кинув остаточно. Відтоді за цигарками ще помічали його партнерок, але й ця тенденція сьогодні пішла на спад, натомість красуні все більше курять радше демонстративно. До такого висновку дійшли два науковці з Нової Зеландії, що опублікували статтю в журналі «Tobacco Control».




Кадр з фільму «Доктор Ноу» (1962). 


 

Вони проаналізували звичку куріння в усіх 24 офіційних фільмах – від «Доктор Но» (1962) до «007: Спектр» (2015). Окрім того, вони помітили: вже з кінця 60-их у кіно з’являються вказівки на шкідливість куріння. Попри те, що науковці приправили свій аналіз гумором й врахували загалом ризикований спосіб життя Джеймса Бонда, наголосили: результати розвідки – цілком серйозні. Адже, куріння у фільмах, особливо таких популярних, як про Джеймса Бонда, може спонукати молодь взятися за шкідливу звичку. На це вказують зокрема попередні дослідження.

 

«У фільмах помічаємо позитивну тенденцію зменшення сцен з цигарками, – пишуть Нік Вілсон (Nick Wilson) з департаменту громадського здоров’я в Університеті Отаґо, Велінгтон, та його колега Енн Такер (Anne Tucker). Проте проблематичним залишається тривалий пов'язаний з курінням зміст – особливо з огляду на популярність фільму. Обидва науковці переглянули загалом 24 офіційні частини бондіани, виробництва компанії EON Productions, і проаналізували всі деталі, що стосуються тютюнопаління. Зокрема вони вивчили поведінку курців: як самого Бонда, так і його партнерок – загалом 60.

 

Найбільше Джеймс Бонд курив у 60-их, інформують Вілсон і Такер. Тоді у 83 % фільму він був з цигаркою, а його перша сигарета тліла близько 20 хвилин. До 90-их років це тривало все менше. Подекуди шпигун і зовсім відмовлявся від сигарет. Свою останню він прикурив у «Помири, але не зараз» (2002).

 

І від пасивного куріння таємного агента не берегли: хоча в шести фільмах 90-их та 2000-их жодна його партнерка не була курцем, проте до цього курили майже 20 % жінок, з якими він ділив ліжко. Піджартовуючи, науковці зазначають: «Загальну дозу пасивного куріння партнерок обмежувала зазвичай нетривалість стосунків».

 

Єдиний Бонд, в якому зовсім не курили, – «Казино Рояль» (2006). Замасковані під сигарети Бондові пристрої – типові технічні дрібнички – тішили публіку лише до кінця 80-их. Продакт-плейсмент різних марок сигарет науковці помітили лише двічі: у «Місячному гонщику» (1979) і «Ліцензії на вбивство» (1989).

 

З іншого боку, на диво швидко в фільмах про Бонда почали вказувати на ризики для здоров’я, пов’язані з курінням, вперше –1967-го у «Живеш тільки двічі». Як не дивно, та власне лиходій, скануючи Бонда рентгенівським приладом у пошуках прихованої зброї, каже: «Ви надто багато курите. Не відчуваєте незначного тиску в грудях?». І Блофельд, один з найяскравіших противників Бонда, у тому ж фільмі самовдоволено зазначив: «Не нікотин вас уб’є, містере Бонд», і дозволяє йому закурити.

 

У «Місячному гонщику» (1979) також тематизують спонтанну відмову від куріння, коли перехожий  – з кашлем курця – викидає сигарету, коли побачив, як по воді пливе труна. Й сам Бонд в «Завтра не помре ніколи» (1997) називає куріння «огидною звичкою», а в «І цілого світу замало» (1999) міс Маніпенні з відразою викидає сигарету, подаровану Бондом.

 

Врешті Вілсон і Таер звернули увагу й на загалом небезпечний спосіб життя таємного агента. «Звичка курити Бонда, здавалося б, суперечить необхідності бути в хорошій фізичній формі, що є частиною його роботи, високій освіті та детальним знанням у багатьох галузях», – пояснюють учені. Натомість вона узгоджується з високим споживанням мартіні та інших алкогольних напоїв, швидким стилем їзди за кермом і, ймовірно, незначною тривалістю життя – з огляду на тисячі пострілів, націлені на нього.

 

«По суті кількість сцен насильства у фільмах про Бонда зростає, – кажуть науковці. –  Більше того, 15  % (9 з 60) жінок, з якими він лягав у ліжко, намагалися його знешкодити, ув’язнити або вбити»

 

Чому аналізували бондіану? Зі слів Вілсона й Такер, вони – чи не найтриваліша та, щодо франшизи, найприбутковіша серія фільмів у світі. Дотепер дослідження стосувалися, наприклад, споживання алкоголю та рівня насильства у кіно про Бонда, але не демонстрованої звички тютюнопаління. Цю прогалину тепер заповнили обоє вчених. Їхніх висновок: «Установи охорони здоров’я мусять і надалі наполягати на тому, щоб у фільмах менше курили, а якщо в них курять, то обмежувати вік глядачів».

 

 

Cornelia Dick-Pfaff

007 – Lizenz zum Rauchen?  

Wissenschaft-aktuell, 17/01/2017

Зреферувала Соломія Кривенко

25.01.2017