Високий замок законсервують і відреставрують.

 

У бюджеті розвитку Львова на 2017-й рік передбачено 500 тис. грн на реставрацію та консервацію руїн Високого замку. Для проведення робіт вж створили проект і розрахували вартість, повідомила керівник управління охорони історичного середовища Львівської міськради Лілія Онищенко, інформує Твоє Місто.

 

«Зараз руїни в дуже поганому стані: камені випадають, котяться вниз, сиплеться пісок, ще кілька років – і їх буде знищено. Тому треба оперативно щось вирішувати», – каже Лілія Онищенко.

 

Передусім руїни законсервують, а далі вживатимуть заходів, аби зупинити руйнацію. Там, де, вважається, раніше була іконографія, на руїнах зроблять накриття.

 

Жодних добудов чи надбудов робити не планують, а туристи матимуть змогу й далі бачити пам’ятку, запевнила Лілія Онищенко.

 

Чи вдасться втілити весь проект у межах 2017-го року, поки що визначити важко. Проте організатори проекту вже мають результати експертизи й скоро оголосять тендер.

 

Високий замок – продовгувата кам’яна фортеця на Замковій горі. Фрагмент однієї з його стін можна побачити поблизу телевізійної вежі. Згідно з описом, 1562-го року замок був у доброму стані, мав каплицю з необхідними предметами, «королівське мешкання», «муровані хідники», склепіння для «чуваючих», 10 гармат, інструменти для розбивання мурів, чимало куль та пороху. На початку XVIII-го століття через численні пошкодження замок вже не міг забезпечувати оборону Львова. Поступово міська влада дозволила розібрати його руїни на будівельний матеріал.

24.01.2017