Мирослава Мариновича нагородили орденом Ярослава Мудрого V ступеня.

 

Президент України Петро Порошенко нагородив проректора Українського католицького університету, члена-засновника Української Гельсінської групи Мирослава Мариновича орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня.

 

Про це йдеться в указі, підписаному президентом до Дня Соборності, інформує прес-служба голови держави.

 

Порошенко також нагородив орденом Ярослава V ступеня голову комітету Європарламенту у закордонних справах Елмара Брока, директора Інституту травматології та ортопедії Георгія Гайка, ректора Львівської національної академії мистецтв Володимира Одрехівського, композитора Ігоря Поклада.

 

Орден Свободи отримали громадсько-політичні діячі з Тернопілля Василь Красновський і Володимир Колінець, а також голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

 

Президент нагородив званням Героя України Володимира Жемчугова – мешканця Луганщини, звільненого у вересні з полону бойовиків (сепаратисти тримали пана Володимира у полоні, не зважаючи на важкі поранення – ампутовані кисті рук та майже цілковиту відсутність зору).

 

Петро Порошенко визнав, що Володимир Жемчугов діяв на окупованих територіях як активний і успішний підпільник. "Як активний учасник руху опору російській окупації він провів 30 спеціальних операцій зі знищення військових об’єктів ворога та особового складу окупаційних військ. При спробі захоплення ворогами Володимир Павлович прийняв рішення підірвати себе, внаслідок чого отримав тяжкі поранення", – сказав президент.

 

Жемчугова відзначили за особисту мужність і героїзм, незламність духу, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння українському народу.

 

"Та боротьба, яка була раніше, і та боротьба, яка у нас ще попереду до переможного завершення війни – це все не дарма. На моєму прикладі не лише патріоти, а й звичайні жителі окупованих територій Донбасу та Криму побачили, що Україна ніколи і нікого не покине", – сказав на урочистостях Жемчугов.

 

Адміністрація президента зазначає, що серед операцій Жемчугова – пошкодження дев’яти ділянок залізничного полотна, котрі використовувались ворогами для транспортування озброєння, військової техніки та боєприпасів з території РФ до тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей; виведення з ладу чотирьох ліній електропередач, трьох газорозподільних станції та трансформаторної підстанції; знищення військової автомобільної техніки та особового складу незаконних збройних формувань. "Його самовіддані дії в тилу ворога були особливо успішними та вчасними в період оборони Дебальцевого", – розкриває АП.

 

 

23.01.2017