Метелика назвали на честь Дональда Трампа

 

Дональд Трамп, інавгурований 20 січня президент США, має характерну зачіску, і вчені знайшли їй відповідник у світі тварин: нещодавно в Каліфорнії вони виявили метелика з жовто-білою лускою на голові. З огляду на це вид назвали на честь Трампа. Науковці сподіваються, що Neopalpa donaldtrumpi надихне свого тезка на створення програм щодо захисту біологічних видів.





Neopalpa donaldtrumpi: метеликів можна легко впізнати по жовтувато-білій лусці, що вкриває передню частину їхньої голови. Фото: Vazrick Nazari.


 

Ставлення до Дональда Трампа суперечливе, як до жодного іншого американського президента. Він непередбачуваний, нарцисичний і не має досвіду роботи в політиці. Його перс-конференції та сумнозвісні твітер-дописи створюють образ чоловіка, що поводиться радше емоційно, ніж стратегічно. Тим не менше 20 січня він офіційно вступив у права президента США.

 

Зачіска Трампа стала його візитною карточкою, зокрема впадає в очі й колір його волосся. Вона настільки примітна, що в американській і німецькій мові жестів ім’я Трамп позначається потиранням чи поплескуванням долонею по голові.

 

І біологові Вазрікові Назарі (Vazrick Nazari) спав на думку Трамп, коли в колекції комах Каліфорнійського університету він натрапив на невідомий досі екземпляр метеликів. Вони належать до сімейства Gelechiidae, і їхні голови забарвлені в радше ненав’язливий сіро-коричневий колір.

 

Проте на голові комах видніється світло-жовтий пучок луски. «Вид метеликів можна легко впізнати по жовтувато-білій шевелюрі, що вкриває передню частину їхньої голови», – написав Назарі. Також характерним є оранжеві вставки на спині. Обидві ознаки разом нагадали біологам волосся та колір обличчя американського президента.

 

Назарі вирішив назвати новий вид на честь Трампа Neopalpa donaldtrumpi. Науковець не вважає це проявом зневаги – ні до метелика, ні до президента. Він радше сподівається звернути більше уваги громадськості й, можливо, навіть самого президента на те, що в США є ще чимало невиявлених мешканців-тварин.

 

«Назвавши цей вид на честь 45-ого президента США, я сподіваюся продемонструвати, що таксономія важлива для виховання співчуття до дотепер знехтуваної мікрофауни Північної Америки», – каже Назарі. Адже й новий метелик-Трамп належить до виду, якому загрожує небезпека. Він живе в густо заселених регіонах Південної Каліфорнії.

 

Чи в результаті такого називання метеликів й інший комах біологи забезпечать собі лоббі, сумнівно, бо сам Дональд Трамп, здається, не дуже переймається проблемами збереження біорізноманіття та захисту природи. Зокрема він назначив міністра, якого вважають радше кліматичним скептиком, прихильником нафто- і газодобування та противником державних природозахисних заходів

 

 

Motte nach Donald Trump benannt 

Pensoft Publishers, 20.01.2017

Зреферувала Соломія Кривенко

21.01.2017