Дональд Трамп став 45 президентом США.

Церемонія інавгурації нового глави Білого дому відбулася в п'ятницю, 20 січня, на Капітолійському пагорбі у Вашингтоні.

 

 

На церемонії були присутні екс-президенти США Джиммі Картер, Білл Клінтон і Джордж Буш-молодший, а також безпосередній попередник Трампа в Білому домі – Барак Обама з дружиною.

 

Дональд Трамп виголосив склав президентску присягу. Потім він виголосив промову, в якій спершу подякував Обамі і його дружині за «люб'язне сприяння» в передачі влади новій адміністрації. Він назвав подружжя Обам «блискучим». Проте в подальшій промові 45-го президента США звучала різка критика його попередника. «Ми захищаємо кордони чужих держав і не захищаємо своїх, при цьому витрачаємо трильйони доларів на ці цілі. Але з цього дня Америка – понад усе!», – заявив Трамп. Він також натякнув на неефективність президентства Обами й брак реальних дій: «Час порожніх розмов скінчено. Тепер настав час діяти».

 

Водночас треба зазначити, що церемонію проігнорували десятки конгресменів, котрі репрезентують Демократичну партію США. А під час самої інавгурації у Вашингтоні почалися акції протесту проти вступу Трампа на посаду. Часто вони переростали в масові безлади й сутички з поліцією.  Деякі протестувальники блокували підходи до місць, де проводиться церемонія. Мітингувальники розбили кілька вітрин, поліція застосувала у відповідь сльозогінний газ – повідомило видання Washington Post.

20.01.2017