Мінкульт виправдовує експертну раду з питань захисту суспільної моралі.

 

Міністерство культури України спростовує інформацію, ніби під його проводом відновлюється діяльність Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі. У відомстві зазначають, що наразі йдеться про створення експертного консультативно-дорадчого органу при міністерстві – експертної ради з питань захисту суспільної моралі.

 

"Мінкультури офіційно заявляє, що не мало наміру і всіляко перешкоджатиме спробам створити орган, який здійснюватиме цензурний нагляд над медійним простором чи перешкоджатиме творчій діяльності митців або втручатиметься в неї", – йдеться у коментарі міністерства.

 

У Мінкультури зазначають, що 11 січня відбулася нарада, на котрій обговорювалися питання громадського контролю за додержанням законодавства у сфері захисту суспільної моралі, за участі представників Держкомтелерадіо, Міністерства фінансів України, Мінкультури та репрезентантів творчих спілок. "Саме на творчі спілки згідно зі статтею 15 закону України “Про захист суспільної моралі” покладено функцію громадського контролю за його виконанням. Оскільки творчим спілкам непритаманна контрольна функція, Мінкультури виступило з ініціативою звернутися за роз’ясненнями, як саме реалізувати закон у згаданій частині, до профільних комітетів ВРУ, а саме – комітету з питань культури і духовності, а також комітету з питань свободи слова та інформаційної політики", – пояснили у міністерстві.

 

Мінкультури додає, що цей закон покладає на відомство питання про затвердження "критеріїв віднесення продукції до такої, що має порнографічний характер". "Оскільки Мінкультури не може виконувати експертну функцію в цьому питанні, було прийнято рішення створити експертний консультативно-дорадчий орган Мінкультури – експертну раду з питань захисту суспільної моралі", – виправдовуються у відомстві Євгена Нищука.

 

"Всіляко підкреслюємо, що основною метою такої ради є виключно напрацювання критеріїв, які згодом – після широкого громадського і професійного обговорення та врахування позицій усіх залучених до процесу фахівців та спеціалістів – будуть затверджені Мінкультури. Після напрацювання таких критеріїв рада припинить своє існування, бо її завдання буде вичерпане", – підсумували у міністерстві.

 

Верховна Рада ліквідувала Національну експертну комісію з питань захисту суспільної моралі у лютому 2015 року.

 

20.01.2017