Наглядову раду "Приватбанку" очолив промінентний турецький банкір.

 

Наглядова рада державного "Приватбанку" обрала своїм головою Енгіна Акчакочу – колишнього директора Аґенції банківського регулювання і нагляду Туреччини та Фонду страхування і збереження вкладень, котрий працює в Україні як радник МВФ та ЄБРР.

 

Про це повідомив міністр фінансів України Олександр Данилюк.

 

"Нова наглядова рада державного Привату сформована з кращих світових професіоналів, і більшість в ній становлять іноземці та представники міжнародних фінансових організацій. Та найголовніше, що нова наглядова рада є справді незалежною. Просто показово, і як контраст з минулим, що засідання наглядової ради зібрання, на якому обирали голову та незалежного аудитора для підтвердження щорічної звітності пройшло, коли я був у Давосі. Тепер наглядова рада буде приймати рішення не в інтересах окремих людей чи бізнесів, а в інтересах держави та згідно з законом", – прокоментував Данилюк на своїй сторінці у Facebook.

 

Міністр висловив упевненість, що Акчакоча "чудово впорається з новими обов’язками". "Енгін є легендарним банкіром, який свого часу допоміг Туреччині подолати фінансову кризу, а сьогодні допомагатиме відбудувати найбільший банк у державі", – додав урядовець.

 

Згідно з біографічною довідкою від аґенції Bloomberg, Енгін Акчакоча – "один із найбільш досвідчених та визнаних світом професіоналів фінансового сектору у Туреччині". У 1991-2000 роках очолював Kocbank A.S., а в 2001 році на тлі економічної кризи був призначений директором Аґенції банківського регулювання і нагляду Туреччини та Фонду страхування і збереження вкладень. Відповідав за розробку та втілення широкої програми зміцнення банківського сектору Туреччини та його перехід на найліпші міжнародні стандарти. У 2003 пішов із державної роботи, а з 2004 року консультує Міжнародний валютний фонд.

 

В Україні Енгін Акчакоча працює як радник МВФ та ЄБРР. Брав участь у дискусіях довкола низки законопроектів для фінансової сфери, провадив переговори з Фондом гарантування вкладів фізичних осіб. Співпрацював з Національним банком України у рамках проекту Canada-IMF "Розбудова інституційної спроможності НБУ".

 

Із грудня 2016 року – член наглядової ради націоналізованого "Приватбанку".

 

18.01.2017