Барак Обама пом’якшив покарання для інформаторки Wikileaks.

Мова йде про Челсі Меннінг, котру свого часу було засуджено до 35 років тюремного ув'язнення за передачу інформаційному сайтові таємної інформації армії Сполучених Штатів.

 

 

29-річна трансгендерка Челсі Меннінг (при народженні – Бредлі Меннінг) вийде на свободу вже 17 травня цього року, хоча, згідно з вироком, її мали б звільнити щойно 2045 року – повідомило американське видання Washington Post.

 

Проходячи службу в Іраку в 2010 році, молодший аналітик розвідки Бредлі Меннінг передав тисячі дипломатичних депеш і звітів про військові дії сайтові WikiLeaks, створеному Джуліаном Ассанжем. Це стало одним з найбільших витоків таємних документів в історії США.

 

Рядовий Меннінг заявив під час судових слухань, що передав документи в надії ініціювати громадську дискусію про міжнародну політику і військову стратегію США. Серед переданих матеріалів найбільший резонанс викликав відеозапис атаки американського військового гелікоптера Apache в Іраку 2007 році, внаслідок якої було випадково вбито двох журналістів.

 

2013 року суд визнав провину колишнього військовослужбовця за 20 пунктам, серед яких – шпигунство, крадіжка таємних матеріалів і комп'ютерне шахрайство.

 

Вже у в'язниці Бредлі Меннінг подав заяву про зміну імені та статі. Адвокати Меннінг заявляли , що в тюрмі (він) вона двічі намагалася накласти на себе руки через умови утримання. 

 

У вересні минулого року Бредлі/ Челсі Менінг оголошував/ла голодування на знак протесту проти відмови влади дозволити їй хірургічну операцію зі зміни статі. Влада США врешті-решт пішла йому(їй) назустріч.

 

Засновник сайту WikiLeaks Джуліан Ассанж, котрий досі переховується в амбасаді Еквадору у Великій Британії, раніше пообіцяв здатися американській владі в разі, якщо ті помилують Меннінг.

18.01.2017