Європарламент очолив колишній прес-секретар Сільвіо Берлусконі.

Євродепутати на першому ж у 2017 році засіданні обрала нового президента ЄП. Ним став колишній член Єврокомісії, італійський консервативний політик Антоніо Таяні (Antonio Tajani).

 

 

За кандидатуру Таяні проголосував 351 парламентар – повідомило видання Spiegel Online. За його головного конкурент – теж італійця, але  соціал-демократа Джанні Піттеллу (Gianni Pittella) – віддали свої голоси 282 євродепутати.

 

Загалом же на посаду керівника Європарламенту претендувало семеро кандидатів, але основна боротьба йшла між представниками правоцентристської «Європейської народної партії» і «Прогресивного альянсу соціал-демократів, тобто – між Таяні й Піттеллою.

 

Попередній президент Європейського Парламенту Мартін Шульц (Martin Schulz) ще кілька місяців тому офіційно оголосив, що не претендуватиме більше на цю посаду.

 

Окрім президента, Європарламент має обрати ще чотирнадцятьох віце-президентів і нових голів парламентських комітетів.

 

63-літній Антоніо Таяні є правником за освітою. Свого часу він працював прес-секретарем скандально відомого екс-прем'єра Італії Сільвіо Берлусконі. Він є провідним член консервативної партії Берлусконі Forza Italia ( Вперед, Італіє).

 

В Європарламенті Таяні  працює з 1994 року, а з 2014-го обіймає посаду одного з 14 заступників голів законодавчого органу Європейської Унії. З травня 2008 року до лютого 2010 Таяні виконував обов’язки євро комісара з питань транспорту. А з 2010 до 2014 обіймав посаду євро комісара з питань промисловості.

 

Як заявив сам політик під час дебатів перед голосуванням: «Я хочу стати президентом, котрий будує мости». Таяні запевняє, що, на відміну від Мартіна Шульца, не стільки висловлюватиме особисту думку, а репрезентуватиме весь Європейський Парламент, включно з його нечисленними фракціями.

18.01.2017