Порошенко зіґнорує сніданок Пінчука на Всесвітньому економічному форумі.

 

Президент України Петро Порошенко зіґнорує традиційний сніданок Віктора Пінчука в Давосі у рамках Всесвітнього економічного форуму.

 

Про це повідомляє "Українська правда" з покликом на речника президента Святослава Цеголка.

 

"Президент матиме широку програму на Всесвітньому економічному форумі в Давосі. Але брати участі у сніданку, організованому Віктором Пінчуком, він не буде", – повідомив Цеголко.

 

Причиною неучасті президента у сніданку напевне є недавня публікація Віктора Пінчука у Wall Street Journal, у котрій український олігарх закликав до поступок Росії задля встановлення миру та можливості демократичного розвитку (ішлося про офіційну відмову від НАТО, паузу на кілька десятиліть зі статусом Криму тощо).

 

Так само сніданком злегковажить і віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, котра до приходу у владу була директором "Ялтинської європейської стратегії" – щорічної конференції, заснованої Віктором Пінчуком.

 

У своєму дописі на Facebook пані віце-прем'єр зізналася, що мала намір відвідати захід, адже це майданчик високого рівня, "де можна заявити про позицію України". "Мала намір там ще раз чітко висловити свою позицію [щодо статті у WSJ], позицію як влади, так і суспільства", – зазначила Климпуш-Цинцадзе.

 

"Але згодом стало зрозуміло, що тези цього так званого "мирного плану" вже взяла на озброєння російська пропаганда. Вона намагається демонструвати, нібито частина української еліти готова відмовитися і від Криму з Донбасом, і від інтеграції в ЄС і НАТО заради примирення з агресором. Це робиться, щоб поставити під сумнів нашу єдність... Враховуючи все це, український сніданок може бути використаний для легітимізації цієї дискусії. А тому сам факт моєї участі у ньому може виглядати як частина цього процесу", – пояснила урядовець.

 

"І найголовніше – за моїм відчуттям, переважна більшість українського громадянського суспільства не дає мені мандату на представлення позиції України саме на цьому заході. Після таких роздумів і вирішила відмовитися від поїздки", – прокоментувала Климпуш-Цинцадзе.

 

16.01.2017