Байден: Політична частина "Мінська" – лише після припинення російського насильства.

 

Віце-президент США Джо Байден під час свого візиту до Києва заявив, що санкції проти Росії мусять зберігатися аж до повного виконання мінських угод, при цім наголосив, що політична частина "Мінська" не може бути реалізована, "поки не припиниться насильство з боку Росії".

 

Про це Байден заявив на прес-конференції після переговорів із Петром Порошенком, повідомляє "Укрінформ".

 

"Разом з нашими партнерами з Євросоюзу і «Великою сімкою» ми дали зрозуміти, що санкції повинні продовжитися, аж доки Росія повністю, наголошую, повністю не виконає свої зобов'язання за мінськими домовленостями, а санкції проти РФ, пов'язані з Кримом, повинні залишатися, поки Росія не поверне Крим Україні", – наголосив Байден.

 

Віце-президент США підкреслив, що мінські домовленості є єдиною можливою основою для припинення конфлікту на Донбасі.

 

"Я знаю, як вам важко зберегти віру в мінський процес, коли Росія відмовляється виконувати свої зобов'язання щодо безпеки, але ми знаємо, що цей процес є єдиною життєздатною основою для врегулювання конфлікту на Донбасі й відновлення уряду України на Сході та повернення Україні контролю над держаним кордоном", – зазначив Байден.

 

Водночас віце-президент США підкреслив, що Україна зможе виконати політичну частину мінських домовленостей лише за умови дотримання Росією безпекових зобов'язань. "Дозвольте мені бути щирим з вами – політична частина угоди не може бути реалізована до тих пір, поки не припиниться насильство з боку Росії. Тільки після того, як Росія та її посередники на Сході виконаються свої зобов'язання стосовно припинення бойових дій і дадуть Донбасу можливість встановити мир і безпеку, можна очікувати від України повного виконання своїх політичних зобов'язань", – заявив Джо Байден.

 

Джозеф Байден висловив сподівання, що міжнародна спільнота буде солідарною у підтримці України в її боротьбі проти зазіхань Російської Федерації. "Постійні спроби Росії підірвати ваш успіх, ваш суверенітет, вашу безпеку і територіальну цілісність дуже різноманітні – це і атаки лжепропаганди, спроби дестабілізувати вашу економіку. Україна, як і кожна країна Європи, має право визначити свій власний шлях, проте Росія прагне стати на заваді цьому. Тому міжнародна спільнота повинна стояти як один проти агресії та практики примусу", – сказав Байден.

 

Віце-президент США закликав Україну продовжувати реформи і оголосити війну корупції. "Дуже важливо, щоб ви і надалі зміцнювали всі свої антикорупційні відомства, позбулися тих, хто хоче повернути Україну до кумівства та клептократії", – звернувся Байден.

 

Віце-президент США підкреслив, що корупція в державі й досі є "раковою пухлиною, яка продовжує роз'їдати демократію України зсередини", проте зазначив, що нещодавно створені НАБУ й Спеціалізована антикорупційна прокуратура "можуть вплинути на ситуацію за наявності відповідних ресурсів".

 

Петро Порошенко у своєму виступі заявив, що Україна провела низку реформ у тому числі завдяки співпраці зі Сполученими Штатами, і відзначив особливу роль Байдена в налагодженні співпраці між країнами.

 

"Пане віце-президенте, Ви дуже високо підняли планку авторитету, співпраці, нашої діяльності, передусім на українському напрямку. Ви – справжній друг України, який, починаючи з часів Революції Гідності, часів Майдану, чимало зробив для відчутного прогресу в нашій боротьбі як на внутрішньому, так і на зовнішньому напрямку", – сказав голова держави.

 

Порошенко зазначив, що приїзд Байдена дозволив докладно підсумувати "той героїчний шлях, який Україні, нам з вами довелося пройти за останні роки".

 

"Сьогодні ми розбудовуємо нову, сильну, потужну, демократичну Україну. Це вже далеко не та держава, з якої ми починали на етапі втечі збанкрутілої та злочинної влади на початку російської військової агресії. Це Україна, яка має гідність, прагнення до демократичних реформ. Це Україна, яка більше ніколи не повернеться в стійло російської імперії. Це Україна, яка надійно боронитиме демократичні цінності, права і свободи громадян. Цінності, які є спільними і для України, і для Сполучених Штатів Америки. Це Україна, яка є гарантом неповернення Європи до холодних часів Радянського Союзу", – пообіцяв Порошенко.

 

Президент підкреслив, що Байден присвятив Україні велику увагу в час свого перебування на посаді, і "здобутий в цьому спілкуванні досвід є неоціненим". "Дякую тобі особисто, Джо", – підсумував Порошенко.

 

Водночас голова держави висловив сподівання "на наступництво у нашій спільній роботі з боку нової адміністрації США".

 

16.01.2017