У пам’ятці архітектури 19 ст. масово замінили автентичні вікна на пластикові.

 

Сьогодні, 13 січня, у Львові на вул. Степана Бандери, 1 робітники демонтували автентичну столярку та встановили нові пластикові євровікна в пам’ятці архітектури, інформує ЗіК.

 

Йдеться про будівлю австро-угорської жандармерії, що тепер перебуває на балансі СБУ й де донедавна містилося міське Управління ГУМВС України у Львівській області МВС України.

 

До полудня на першому поверсі пам’ятки уже встигли поміняти 8 вікон.

 

За словами учасниці Товариства шанувальників Львова Вікторії Садової, кам’яниця, у якій відбувається заміна вікон на пластикові, розташована в історичному ареалі міста і має охоронний номер в реєстрі пам’яток.

 

«Вікна, що їх встановлюють робітники тепер, суттєво відрізняються зовнішнім виглядом від колишніх, адже нові фрамуги не мають тридільного членування. Цікаво, що старі шиби були із армувальною металевою сіткою, а зовні їх захищали ґрати, що цілком відповідало функціональному призначенню споруди, яка належала до мілітарної забудови. Звісно, прибравши цю автентику, можна отримати сучасний офіс, але вже не пам’ятку.

 

Навряд чи управління охорони історичного середовища ЛМР, яке нещодавно курувало реставрацію балкона цієї кам’яниці, могло погодити такий некоректний проект заміни віконної столярки. Тому найімовірніше, що це самочинство», – висловила припущення активістка пам’яткоохоронного руху Вікторія Садова.

 

Будівлю в стилі неоренесансу зведено в 1889-1890 роках на перехресті вулиць Леона Сапеги (сьогодні – Степана Бандери) та Коперника за проектом відомого архітектора Юзефа Каетана Яновського як казарми жандармерії. Після падіння австро-угорської монархії польська влада прибудувала до цієї споруди в’язницю, відому як «Тюрма на Лонцького».

 

23 вересня 2008 року будівлю внесено до переліку пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації.

13.01.2017