Перемовини щодо об’єднання Кіпру завершилася безрезультатно.

Щоправда сторони домовилися провести новий раунд розмов, розпочатих в Женеві десятого січня.

 

 

У женевській конференції за посередництва ООН брали участь президент Кіпру Нікос Анастасіадіс, лідер невизнаної Турецької республіки Північного Кіпру Мустафа Акінчі, а також міністри закордонних держав-гарантів – Великої Британії, Греції та Туреччини.

 

Одним з головних питань подолання конфлікту, який тягнеться з 1974 року, є система держав-гарантів. Греки-кіпріоти наполягають на тому, що возз'єднання острова і створення федеративної держави можливо лише за виконання двох умов: Велика Британія, Греція і Туреччина відмовляються від ролі країн-гарантів безпеки Кіпру, окрім того Анкара відкликає солдатів турецького військового контингенту на острові (нині в північній частині Кіпру дислокується близько 35 тисяч турецьких військовиків).

 

Турки-кіпріоти, своєю чергою вважають обидва ці умови неприйнятними. Як можливий компроміс вони допускають суттєве скорочення турецької військової присутності – до 10 тисяч солдатів. 

 

За словами міністра закордонних справ Греції Нікоса Котзіаса, переговори можуть бути відновлені 23 січня – повідомило видання Stern.

 

«Для початку експерти, котрі репрезентують всі сторони, зустрінуться 18 січня. Після того як вони опрацюють деякі теми, пов'язані з безпекою, учасники переговорів проведуть новий раунд», – заявив представник уряду Республіки Кіпр Нікос Хрістодулідіс. «Група експертів повинна подати доповідь про озброєння і чисельність військ, дислокованих на Кіпрі – як грецьких, так і турецьких», – зазначив Нікос Котзіас.

 

Нагадаємо, що Кіпр вступив до Європейської Унії 2004 року. На північну частину острова законодавство ЄУ не поширюється. 

13.01.2017