Нацрада заборонила російський телеканал "Дождь".

 

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вилучила російський телеканал "Дождь" із переліку іноземних програм, зміст яких відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення і законодавства України, а також тимчасово на три місяці припинила ретрансляцію на території України телеканалу "Телеклуб", який має юрисдикцію Німеччини.

 

Про це повідомляє "Детектор медіа".

 

Телеканал "Дождь" вилучено з переліку через трансляцію в його ефірі забороненої українським законодавством реклами (закон забороняє розміщення реклами в ефірі російських телеканалів, що ретранслюються в Україні), а також через трансляцію інформації, що зазіхає на територіальну цілісність України.

 

Член Нацради Сергій Костинський розповів, що регулятор рік моніторив ефір телеканалу "Дождь" і давав каналу два місяці на приведення його діяльності до умов українського законодавства. Власниця і керівниця телеканалу Наталія Синдєєва поінформувала Нацраду, що "Дождь" створив окрему інтернет-версію для України без реклами, але Нацрада так і не отримала від "Дождя" документів на внесення української версії до Переліку іноземних каналів, і канал так і не вирішив питання з українськими провайдерами про ретрансляцію ними окремої версії – провайдери наразі ретранслюють супутникову версію "Дождя", де така реклама є.

 

Стосовно Криму, то, за словами пана Костинського, у телеканалу "Дождь" системна політика, що півострів є частиною РФ: журналісти називають адміністративний кордон між Херсонською областю та Кримом "російсько-українським кордоном", показують в ефірі мапи, на яких Крим позначений як територія Російської Федерації.

 

Регулятор дав провайдерам місяць на пошуки заміни телеканалу "Дождь" у їхніх мережах: рішення про вилучення "Дождя" з переліку набуде чинності через місяць із моменту оприлюднення (орієнтовно – 13 лютого).

 

12.01.2017