Сенат США запустив процедуру скасування Obamacare.

Мова йде про реформу охорони здоров'я, ініційовану все ще чинним (до 20 січня) президентом країни Бараком Обамою.

 

 

Після багатогодинного засідання в ніч на четвер, 12 січня, за місцевим часом була ухвалена відповідна резолюція щодо бюджету. За її підтримку висловився 51 сенатор, проти – 48 – повідомило видання Washington Times.

 

Тепер документ передано на голосування до Палати представників. Очікується, що там він також отримає підтримку, оскільки більшість в обох палатах утримує Республіканська партія.

 

Нагадаємо, що реформу охорони здоров'я Obamacare, повна назва якої «Про захист пацієнтів і доступне медобслуговування» (Patient Protection and Affordable Care Act), Конгрес Сполучених штатів схвалив 2010 року. Тоді Демократична партія мала беззаперечну перевагу в обох палатах парламенту. Закон про реформу не отримав жодного голосу від фракції республіканців. Таким чином з 2014 року в країні було запроваджено обов'язкове медичне страхування.

 

Прихильники закону відзначають, що завдяки реформі зараз медичне страхування мають на 20 мільйонів американців більше, ніж перед її запровадженням. Переважна більшість власників нового страхового поліса отримують дотації від держави. Щоб скарбниця могла собі це дозволити, Obamacare зобов'язує всіх американців завести собі поліс. В іншому випадку вони повинні сплатити штраф, що становить в середньому 995 доларів на рік.

 

Проти запровадження Obamacare різко виступали республіканці, котрі вважають її неефективною і дорогою. Президент-елект Дональд Трамп неодноразово називав Obamacare «катастрофою», саме він наполіг на негайному скасуванні відповідного закону. Однак багато депутатів від Республіканської партії вважає, що деякі нововведення, запроваджені реформою, слід все ж залишити. 

12.01.2017