Спецслужби США попередили Трампа про компромат в Кремля на нього.

 

В коломийках про російське втручання в президентські вибори в США — несподіваний зиґзаґ. CNN, а потім ще кілька поважних американських медіа повідомили, що в Москви є нібито компромат на президента-електа Дональда Трампа.

 

За інформацією CNN, голови ФБР, ЦРУ і АНБ, а також голова Нацрозвідки США поінформували про це минулого тижня і чинного, і майбутнього президентів. В додатку до секретної доповіді про російські гакерські атаки на американські установи і Обамі, і Трампу передали двосторінковий документ, в якому йдеться, що в Москви імовірно є інформація про приватне життя та фінансах майбутнього американського президента.

 

The Washington Post підтверджує, що таке інформування мало місце, але в той же час, посилаючись на американських чиновників, додає, що спецслужби поки не підтверджують достовірність документа.

 

За даними CNN, керівники чотирьох американських спецслужб вирішили додати ці дві сторінки, щоб поінформувати президента-електа про поширювані про нього чутки та звинувачення. З їх інформації випливає, що Росія збирала потенційно шкідливу інформація в обох американських політичних партіях, хоча опубліковані були лише матеріали про демократів. Інша частина, очевидно, може використовуватися для шантажу.

 

Ці дані Росія збирала протягом останніх п'яти років — ще перед другим обранням Обами. Інформацію про це зібрав найнятий республіканцями під час праймеріз приватний детектив — колишній агент британської спецслужби МІ-6. Він, за інформацією The Guardian, кілька десятиліть працював в СРСР та на пострадянському просторі, і має чудові зв'язки. Британець передав ці матеріали в серпні 2016 року представнику ФБР в Римі. Американські служби не потрафили ані підтвердити, ані заперечити отриману інформацію, хоча впадає в око кілька дрібних неточностей щодо загальновідомих речей, напр. не Alpha Group (як в записці), а Alfa Group.

 

Найбільш загрозливі для Трампа моменти мали полягати в тому, що Кремль надав йому компрометуючі матеріали на демократів і подружжя Клінтон, про його фінансові зв'язки та про його сексуальне життя (йдеться про проституток: "за кількома добре поінформованими джерелами його поведінка в Москві включала збочені статеві акти, які організовувались / контролювалися ФСБ").

 

Buzzfeed вирішив викласти PDF-файл з 35-сторінками досі не підтвердженої інформації у відкритий доступ. "У американців, — аргументував головний редактор сайту Бен Сміт, — є право знати, які звинувачення про президента-електа кружляють на самій горі".

 

 

Трамп на звинувачення відповів капслоком в Твіттері: "FAKE NEWS - A TOTAL POLITICAL WITCH HUNT" [Фейкові новини — тотальне політичне полювання на відьом]. Цікаво, що два місяці тому, це висловлювання сприймалося б як підтримка Гілларі Клінтон.

 

 

Варто згадати: саме Buzzfeed викрив масштаб атаки фейк-новин на Гілларі Клінтон,  що змусило Марка Цукерберга впритул зайнятися  цією проблемою у Фейсбуці.

 

BuzzFeed (БаззФід) — новинна інтернет медіа-компанія, заснована в 2006 році в Нью-Йорку. Її засновник Джона Перетті [Jonah Peretti], за рік вже знудився своєю онлайн газетою The Huffington Post, спочатку задумував компанію як невелику інтернет-лабораторію, тепер  же компанія розрослася в міжнародний медіа-портал, що обсервує широкий спектр тем: від міжнародної політики до телевізійних серіалів і творчих майстер-класів.

 

 

11.01.2017