Надія Савченко оприлюднила списки полонених, усупереч вимозі СБУ.

 

Надія Савченко оприлюднила списки полонених, звільнення котрих дискутуються між представниками України, Росії та проросійських рухів у рамках мінських домовленостей.

 

Поіменні таблички Савченко виклала на своїй сторінці у Facebook.

 

Ідеться про шість списків: 41 особа – список українців, ув'язнення котрих підтверджують рухи "Д/ЛНР"; 121 особа – список, котрий запитує українська сторона; 524 особи – перелік жаданих осіб від руху "ДНР"; 283 особи – перелік від організації "ЛНР"; 44 особи – українські в'язні у неволі РФ; 102 особи – список російських військовиків (або росіян), що перебувають в українських в'язницях.

 

Надія Савченко оприлюднила цей список усупереч закликам Служби безпеки України та учасників переговорів, котрі відмовляючи політичну діячку від розкриття прізвищ, застерігаючи, що це нашкодить процесові звільнення бранців.

 

"Мій процес звільнення був публічним, моя сестра не боялася шпиняти президента і владу, щоб вони щось робили, й тільки таким чином я змогла опинитися на свободі!" – вважає Надія.

 

У своїй заяві Савченко критикує офіційних парламентерів від української влади та спецслужб. й пропонує замінити "втомлених за три роки безплідної роботи мінських перемовників на свіжих, більш професійних, які дадуть результат". Вона підозрює, що від переговорів "очі закривають тільки українському народові", а за закритими дверима "йдуть свої домовленості".

 

"Люди повинні повертатися з полону живими! Війну час закінчувати!", – каже Савченко.

 

10.01.2017