Спецслужби США назвали Росію головною загрозою для кібербезпеки країни.

Така заява пролунала у четвер, 5 січня, під час слухань у комітету сенату США зі збройних сил, присвячених розслідуванню кіберзагроз з боку іноземних держав на адресу США.

 

 

Американські спецслужби висловили стурбованість, що Кремль за останні роки став проводити «агресивнішу стратегію в кіберпросторі». «Росія – головна і постійно зростаючу загроза для уряду США, а також для військових, дипломатичних і комерційних операцій країни, рівно ж, як і критичної інфраструктури Сполучених Штатів», – озвучив перед сенатським комітетом спільну заяву розвідслужб директор Національної розвідки США Джеймс Клеппер.

 

У заявах експертів лунала тривога з приводу того, що російська сторона займається поширенням неправдивої інформації через соціальні медіа та вебсайти з метою ослаблення урядів країн Заходу – повідомило видання Washington Post.

 

Директор Агентства національної безпеки Майкл Роджерс також звернув увагу на такий суттєвий момент: «За нашою оцінкою, тільки найвисокопоставленіші російські чиновники могли санкціонувати недавні крадіжки і розкриття електронних даних з прицілом на вибори». Водночас він висловив сумнів, що ці дії російських гакерів суттєво вплинули на підсумки президентських виборів.

 

«Метою (цих слухань – Z) не є поставити під сумнів результат президентських виборів. Як сказали і президент Обама, і обраний президент Трамп – наша країна повинна рухатися вперед. Але ми повинні робити це, перебуваючи в повній обізнаності», – заявив голова сенатського комітету Джон Маккейна.

 

Маккейн розкритикував відсутність в уряду СШЩА стратегії в сфері кібербезпеки. Завершуючи свій виступ, сенатор закликав: «Не існує важливішого питання для національної безпеки США за можливість провести вільні і чесні вибори без стороннього втручання. Тому Конгрес повинен відкласти партійні розбіжності, акцептувати факти і працювати разом для вироблення комплексних рішень, захисту і можливої ​​відповіді на кібератаки». 

06.01.2017