Екс-директор євродепартаменту МЗС нав'язує план поступків РФ: відмова від євроінтеґрації і референдум у Криму.

 

Голова правління Міжнародного центру перспективних досліджень, екс-речник Міністерства закордонних справ (2005-2006) та екс-директор департаменту ЄС МЗС (2010-2011) Василь Філіпчук закликає українську владу розпочати переговори щодо поступків Росії. Він пропонує план із 9 пунктів, котрий, зокрема, передбачає відмову від євроатлантичної інтеґрації, оформлення Криму як спірної території на 20 років із подальшим референдумом серед місцевих мешканців, ініціативу спільної з Росією та ЄС зони вільної торгівлі.

 

Філіпчук виклав свої погляди у статті "Розмінна монета чи поле бою: що буде з Україною у 2017 році" на сайті видання "Апостроф". Його ініціативи перегукуються з тезами українського олігарха Віктора Пінчука у колонці для Wall Street Journal: родич голови української делеґації у мінській контактній групі закликав на 15-20 років "зняти з порядку денного" питання повернення Криму, щоби воно не заважало врегулюванню на Донбасі, принагідно – забути про прагнення вступити до НАТО та офіційно задекларувати відмову від членства в ЄС як стратегічної зовнішньополітичної мети.

 

У своєму тексті Василь Філіпчук пише, що "українська зовнішня політика нагадує розбите корито". Натомість Сполучені Штати під проводом Дональда Трампа провадитимуть прагматичну політику, а ЄС зануриться в кризу. При тім Росія продовжуватиме займати жорстку позицію, бо "санкції не загрожують існуванню нинішнього кремлівського режиму, а поступове підвищення цін на нафту дозволятиме їх ігнорувати взагалі".

 

Експерт передбачає, що замість дипломатичного процесу у світі розпочнеться змагання "геополітичних мачо", тож Україна може стати або "розмінною монетою", або "полем бою, випаленою землею, де геополітичні опоненти воюватимуть до останнього українського солдата".

 

Філіпчук закликає прагматично подивитися на світ і вийти за межі уявлень, породжених Майданом. "Уявляючи новий світ із студентських майданів Праги, Будапешта чи Києва, ми чекали на розширення ЄС і НАТО, перемогу "свободи, рівності, братерства" на просторах від Лісабону до Владивостоку. І точно не етнічні чистки, бомбардування Бєлграда, безсилля миротворців біля Сребрєніци, незалежність Косово і російське вторгнення в Грузію чи в Україну", – згущує Філіпчук.

 

На думку Філіпчука, Україна має вибрати сценарій "суверенітет взамін за нейтральність".

 

"Україна може погодитись з відмовою від членства в НАТО (яке і так неможливе до врегулювання конфлікту з РФ) і проголошення свого нейтрального статусу у відповідь на припинення агресії, виведення військ з усієї території та надання Україні взаємних перехресних обов'язкових безпекових гарантій РФ з одного боку та США з іншого", – пише про один із пунктів свого плану Філіпчук.

 

На його думку, Україна та РФ мають запропонувати ЄС переговори щодо поширення європейського економічного простору на Україну та РФ, "на найближчому етапі – створення ЗВТ ЄС не лише з Україною, але й з РФ". Також Москва і Київ, на його погляд, мають ініціювати безпекову конференцію "щодо перегляду європейської архітектури безпеки та створенням нових, ефективних механізмів забезпечення безпеки, непорушності кордонів".

 

Щодо Криму Філіпчук пропонує: "На 20 років встановлюється мораторій щодо статусу Криму. Півострів залишається під українським суверенітетом, але усі державні повноваження і функції за винятком зовнішньої, безпекової політики, грошового обігу передаються місцевим органам влади... Через 20 років сторони у випадку необхідності спільно проводять референдум у Криму щодо приналежності острова до України чи РФ, результати якого погоджуються беззастережно визнати і зробити відповідні зміни у своїх конституціях щодо приналежності".

 

На думку Філіпчука, Україна та Росія мають повернутися до гуманітарної та військово-промислової співпраці.

 

Умовою для просування по всіх пунктах плану, вважає Філіпчук, має стати згода РФ вивести усіх своїх агентів впливу з Донбасу. "Як жест доброї волі разом з рішенням щодо нейтралітету Україна може (але не зобов'язана) прийняти нову Конституцію з максимальними правами регіонів (у ідеалі нову Конституцію мала би прийняти окрема конституційна асамблея), амністію для усіх, хто не здійснював кримінальні злочини чи державну зраду", – закликає Філіпчук.

 

04.01.2017