Сипле, сипле, сипле сніг...

 

"Коляда". Віктор Жмак. Львів

 

Нинішня доба в Галичині — остання порівняно тепла перед серйозним похолоданням. Завтра, 5 січня, вдень ще матимемо лагідні -2°C, а вже вночі вдарить мороз до -15°C. Мерзнути аж так сильно, щоправда, не доведеться нам довго — січень мине з відчутними перепадами температур, і коли закінчуватиметься, стовпчики термометрів впевнено триматимуться біля позначки 0°C.

 

 

Отже, з ночі проти 6 січня різко позимніє і в передріздвяний день галичанам буде дуже зимно — синоптики прогнозують -15°C вдень і -18°C уночі. На саме Різдво -18°C буде вже вдень, а ніч покаже усі -20°C. При тім найбільш зимно буде у Львові, Тернопіль і Франківськ тішитимуться температурою на кілька градусів вищою, аніж у столиці Галичини. Щоправда, ясно, що йдеться власне про міста, а у передгір'ї та самих горах піки температур припадуть подекуди й до -25°C. З неба сипатиме сніг.

 

Така зимна погода протримається у нас до Старого Нового року: 13 січня так само різко потеплішає. На цей день гідрометеоцентри показують -3 – -5°C, а до 15 січня на термометрах будуть вже плюсові показники: +1°C – +2°C вдень і -2°C – -3°C вночі.

 

На Йордан, 19 січня, знову почнуться морози. Цілий тиждень від цього дня тепліше ніж -6°C аж ніяк не пронозують, і то вночі зимнітеме аж до – 15°C.

 

А вже 24 і 25 січня  мороз ще трохи припуститься: -10°C – -12°C вдень і -16°C вночі. Сніг припиниться, небо проясніє.

 

На кінець місяця холод Галичину відпустить. Від 26 січня почнеться поступове потепління, і на межі з лютим вийдемо у «плюс»: на останні дні січня синоптики прогнозують денну температуру -1°C – +3°C, вночі до -4°C. У цей період, кажуть вони, знову піде сніг, і можливо, що трохи з дощем.

 

Правдивість довгострокових синоптичних прогнозів звіряємо за попереднім місяцем:

 

 

За інформацією станом на 4 січня з WeatherUnderground, G!smeteo, weather.com, AccuWeather.com, meteoprog, metcheck.

04.01.2017