Виправдано чеського «яйцевого терориста» проти президента.

Районний суд Праги-2 у понеділок другого січня ухвалив, що вчинок чоловіка, котрий жбурляв яйця в президента Мілоша Земана, не підпадає під визначення кримінального правопорушення.

 

 

Мова йде про інцидент, який трапився 17 листопада 2014 року під час мітингу в празькому Альбертові з нагоди державного свята – 25-ліття падіння комуністичного режиму. Багато присутніх на мітингу засвистали президента Земана, коли той відкривав пам'ятну дошку на честь ювілею Оксамитової революції. А один з присутніх закидав главу держави яйцями. Таким чином люди висловлювали свій протест проти зовнішньої політики Земана, спрямованої на зближення з Кремлем у час агресивної війни Росії проти України. Також багато чехів висловлювали невдоволення скептичними висловлюваннями президента щодо Оксамитової революції.

 

«Яйцевого терориста» тоді арештувала поліція й передала його справу на розгляд карних органів району Прага-2. Районна адміністрація дійшла висновку, що дії мітингувальника не містили ознак злочину.

 

Однак пізніше районна влада переглянула своє рішення і повернули справу поліції. У жовтні 2016 року справа надійшла в прокуратуру району Прага-2, а потім до суду.

 

Другого січня суд виніс свій вердикт, постановивши, що дії чоловіка, котрий закидав президента яйцями, можуть каратися тільки в адміністративному порядку – повідомило радіо Český rozhlas.

 

Варто зазначити, що в листопаді 2016 року група з 60 депутатів чеського парламенту, до якої увійшли представники і урядових, і опозиційних партій, виступила з пропозицією повернути в республіканське законодавство кримінальне покарання за публічну образу глави держави. Утім наткнувшись на шалену критикою з боку преси, представників громадськості та деяких політиків, значна частина депутатів відкликала підписи, поставлені під законопроектом. «Ідея повернення такого покарання відгонить поверненням до комуністичних часів», – заявив екс-міністр юстиції Іржі Поспішил.

02.01.2017