Новорічна ніч буде на секунду довше

 

Новорічна ніч-2016 у всьому світі триватиме на секунду довше, ніж зазвичай. Адже після 23:59:59 всесвітнього часу настане високосна  секунда (секунда координації). Вона повинна узгодити показники атомного годинника та астрономічну тривалість доби. Востаннє часова корекція такого типу відбувалася півтора роки тому.





Високосна секунда (секунда координації) зробить новорічну ніч 2016/2017 довшою. Фото: NASA/ christels.


 

24-годинна тривалість дня обумовлена швидкістю обертання Землі – один оберт дорівнює одній добі. Проте наша планета поступово сповільнюється й обертається не завжди ритмічно. Причина: гальмівна дія Місяця, сильні землетруси (як 2011 року у Японії), танення льодовика та перебіг пір року можуть змінювати специфіку обертання Землі.

 

Проблема полягає в тому, що з 1967 року офіційно Всесвітній координований час (Universal Time Coordinated, UTC) вираховують з допомогою атомного годинника – а він ходить монотонно та з високою точністю. Якщо неухильно слідувати цьому годинникові, то відхилення від планетарної тривалості дня ставатимуть усе значнішими. 1972 року, наприклад, «планетарний час» відставав від показників атомного годинника аж на 10 секунд.

 

Відтоді, щоби попередити подібні відхилення, до вимірювань всесвітнього часу запровадили високосну секунду: нею послуговуються у  тих випадках, коли показники атомного годинника відхиляються на понад 0, 9 секунди від часу, необхідного для одного оберту Землі. При цьому астрономічну тривалість дня вимірюють зокрема з допомогою радіотелескопів, які визначають розташування та положення Землі в оберті відносно квазарів у Всесвіті.




Якби не було високосної секунди, то атомний годинник (зліва) сьогодні спішив би вже на 37 секунд. Фото: Physikalisch-Technischen Bundesanstalt (PTB).

 


Цьогоріч високосна секунда матиме місце у новорічну ніч – вона стане 27-ою з 1972 року. 31 грудня 2016-го її рахуватимуть після 23:59:59 UTC (23:59:60). Тобто, подекуди остання хвилина в старому році триватиме 61 секунду. З огляду на те, що Київ випереджає світовий час на дві години, в Україні це відбудеться о 01:59:59 – тобто вже в прийдешньому році.

 

Регулювати годинники не доведеться: радіо-годину, комп’ютерні та телефонні служби отримають автоматичний сигнал, що й увімкне високосну секунду.

 

Цікаво й те, що інтервали між високосними секундами не однакові. Остання додаткова секунда мала місце лише півтора роки тому – 30 червня 2015-го. Перед тим до неї вдавалися у переддень Нового року 2005 та 2008 років.

 

Для порівняння: у період між 1999 та 2005 роками 7 років не було жодної координаційної секунди. Це добре демонструє, як нерівномірно обертається наша планета. В середньому потрібно 500–750 днів, щоб назбиралася секунда різниці між атомним і планетарним часом, однак на сповільнене обертання Землі накладається також чимало короткострокових коливань. З огляду на це й змінюються інтервали, з якими запроваджують високосну секунду – від шести місяців до семи років.

 

Для наших буднів координаційна секунда та згадані коливання мало помітні – і зовсім не відчутні. Натомість для астрономії чи супутникової навігації важливі навіть крихітні часові корекції. Адже лише за точного узгодження між атомним часом та обертанням і розташуванням Землі телескопи здатні здійснювати прицільне спостереження.

 

 

Die Silvesternacht ist eine Sekunde länger 

Physikalisch-Technische Bundesanstalt (PTB), 30/12/2016

Зреферувала Соломія Кривенко 

30.12.2016