Австрія на чолі ОБСЄ домагатиметься пом'якшення санкцій проти Росії.

Про це заявив міністр закордонних справ республіки Себастьян Курц в інтерв'ю німецькому часопису Der Spiegel, витяги з якого в п'ятницю, 30 грудня, опубліковані на сайті видання.

 

                                                Себастьян Курц

 

«Ми повинні відновити довіру в Європі, а санкції перетворити з системи покарання на систему стимулів», – заявив керівник австрійського зовнішньополітичного відомства.

 

Себастьян Курц висловив жаль з того приводу, що з початком так званої кризи в Україні відбулося «повернення до блоковому менталітету часів Холодної війни». Він підкреслив, що у відносинах з Росією необхідно змінити усталену тенденцію. «На кожен позитивний розвиток подій на місцях варто реагувати поступовим пом'якшенням санкцій», – запропонував міністр.

 

Австрійсбка Республіка перейме за ротацією головування в Організації з безпеки і співпраці в Європі з першого січня.

 

Досі в Європейській Унії діяла домовленість, згідно з якою санкції проти Росії можуть бути скасовані лише після того, як Москва в повному обсязі виконає Мінські угоди про врегулювання конфлікту на сході України.

 

Нагадаємо, що влітку цього року міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр (Frank-Walter Steinmeier) виступив з ініціативою, аналогічною австрійській, чим спровокував різку критику з боку відомства бундесканцлерки. «Якщо ми доб'ємося значного поступу, то, з моєї точки зору, ніщо не повинно завадити поетапному скасуванню санкцій», – заявив він тоді. На що Анґела Меркель відповіла: «Мінські угоди повинні бути виконані Москвою цілковито, лише після того можна буде піднімати питання про скасуванні санкцій».

30.12.2016