Російські чиновники визнали функціонування допінґової системи в Росії.

Зокрема, виконувачка обов'язків голови Російського антидопінгового агентства (РУСАДА) Анна Анцеліовіч назвала масштабне застосування допінґу російськими спортсменами «інституціональною змовою».

 

                                              Анна Анцеліовіч 

 

Зізнання Анцеліовіч про це пролунали у коментарі американській газеті New York Times. Журналістка видання Ребекка Руїз упродовж декількох днів спілкувалася з російськими чиновниками, котрі покликані реформувати російську систему нагляду за допінґом. Як підкреслює американська газета, російські чиновники вперше визнають, що була змова навколо застосування допінгу.

 

Керівниця агентства РУСАДА зазначила, що була шокована результатами антидопінгового розслідування в російському спорті, яке виявило, що шахрайські схеми використовувалися роками. Зокрема, йдеться про те, що високопоставлений співробітник Російського антидопінґового агентства на Олімпіаді в Сочі систематично підміняв допінґ-тести спортсменів і постачав їх забороненими препаратами. Співробітники ФСБ брали участь в підміні аналізів спортсменів. Високопоставлений співробітник Міністерства спорту роками покривав провідних атлетів, які використовували стимулюючі препарати.

 

«З моєї точки зору як колишнього міністра спорту, президента Олімпійського комітету ми зробили багато помилок», - визнав у розмові з журналістами New York Times голова Незалежної громадської антидопінгової комісії Олімпійського комітету Росії 81-річний Віталій Смірнов.

 

Однак Анцеліовіч і Смірнов, й інші опитані виданням чиновники, заперечували, що вищі урядовці і тим більше президент Росії Володимир Путін були посвячені або причетні до цієї «інституційної змови».

 

У Російському антидопінговому агентстві вже встигли відреагувати на  матеріал в газеті New York Times. Представники РУСАДА заявили, що видання «спотворило слова Анни Анцеліович».

 

«На жаль, Ребекка Руїз, вирвавши з контексту дані слова, створила враження, що керівництво “РУСАДА” визнає наявність інституційної схеми покриття допінґу в Росії. Хотілося б підкреслити, що у “РУСАДА” немає і не могло бути повноважень на визнання або заперечення такого факту. Розслідуванням у цій справі займається Слідчий комітет Російської Федерації. Крім того хотілося б відзначити тверду переконаність “РУСАДА”, що у кожного обвинуваченого спортсмена є невід'ємне право спростовувати висунуті звинувачення», – наголошується в офіційній заяві агентства.

 

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков раніше в середу заявив про необхідність перевірити дані, викладені в публікації американської газети. Він нагадав, що Кремль заперечує причетність держави або державних відомств до організації вживання допінґу спортсменами.

28.12.2016