Фронти різних калібрів

За старим правилом музам пасує мовчати, коли говорять гармати. Від політиків такого не вимагають, тому їм треба думати перед тим, як щось сказати, а тим більше — зробити.

 

Дуга тижня

 

 

Війна стала буденністю, і переважна більшість цивільного населення, яка не має безпосереднього стосунку до бойових дій, вже сприймає події на Донбасі як трагічну, але все-таки статистику. Цього разу «статистика» сталася на Світлодарській дузі.

 

У штабі АТО кажуть, що таких потужних атак окупаційні війська не вели вже багато місяців, зазначають ефектний і ефективний контрнаступ вояків ЗСУ і наводять приклади порушення бойовиками «режиму тиші».

 

«Між рядками» в таких виступах читається: Мінські домовленості є таким самим папером для підтирання, як Будапештський меморандум, і вірити гібридному аґресорові не можна за жодних умов.

 

Бої на Світлодарській дузі не стали воєнною катастрофою на кшталт Іловайська чи Дебальцеве, справжнє, а не «написане» перемир'я на новорічно-різдвяні свята є утопією, війна триває.

 

Бюджет тижня

 

 

Вночі можна робити багато цікавих і навіть корисних справ. Ухвалювати в парламенті державний бюджет між 4:00 і 5:00 не варто, бо у громадян цивілізованої країни можуть виникнути химерні думки про тих, кого ці громадяни обрали до вищого законодавчого органу. В Україні щодо народних депутатів ніхто ніяких ілюзій не плекає, а нічне голосування щодо головного кошторису є національною традицією.

 

Сам бюджет надійшов до Верховної Ради ще у вересні. Всю осінь і кавалок зими народні депутати знайомилися з цифрами і буквами, викладали усно і письмово свої зауваження і побажання, для того щоб глупої грудневої ночі записати на своє конто ще одну перемогу.

 

Головні цифри кошторису виглядають не надто оптимістично (держбюджет знову буде дефіцитним: його доходи встановлено на рівні 721,4 млрд грн, витрати — на рівні 790,4 млрд гривень), але кричати «Все пропало!» поки що рано — передбачається, що курс гривні становитиме 27,2 гривень за долар, інфляція — 8,1 %, рівень безробіття — 8,6 %, прогнозний рівень держборгу — 66,8 % ВВП. У 2017 році прожитковий мінімум встановлюється у розмірі з 1 січня 2017 року — 1 544 гривні, з 1 травня — 1 624 гривні, з 1 грудня — 1 700 гривень.
 

Для порівняння варто навести ще одну цифру. Минулога тижня (не вночі) уряд Японії схвалив бюджет на 2017 фінансовий рік, який почнеться 1 квітня, на суму 97,5 трильйона ієн (830 мільярдів доларів).

 

Дипломатія тижня


 

«Наша держава послідовно виступає за дотримання норм міжнародного права всіма і всюди, оскільки на власному прикладі відчула, до яких трагічних наслідків призводить його порушення. Саме тому визначальними при виробленні позиції України стали наш послідовний курс на забезпечення дотримання норм міжнародного права всіма його суб'єктами», — так зреагувало українське міністерство закордонних справ на ескападу уряду Ізраїлю, який скасував запланований візит прем'єр-міністра Володимира Гройсмана в Землю Обітовану.

 

Ізраїльський колеґа Володимира Борисовича Беньямін Нетаньяху передумав зустрічатися з Гройсманом, бо делеґація України в Організації об'єднаних націй проголосувала за резолюцію Ради безпеки ООН № 2334, яка засуджує ізраїльську політику будівництва поселень на окупованих з 1967 року палестинських територіях — на західному березі річки Йордан та у східному Єрусалимі — і закликає припинити будівництво ізраїльських поселень на цих землях, визнаючи його порушенням норм міжнародного права.

 

Українська делеґація вчинила все згідно з буквою і духом міжнародних законів, але на батьківщині її почали звинувачувати в непрофесійності (в кращому випадку) та зраді державних інтересів (у гіршому випадку). Показовою була реакція на подію міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

«Голосування проти Ізраїлю в ООН виглядає дивно і необдумано. Цей факт необхідно розглянути на найближчому засіданні Кабміну», — написав він у соціальній мережі.

 

Чомусь міністр агрополітики не пхався зі своїми зауваженнями у відомство головного міліціянта, коли підлеглі Авакова перестрілялися в Княжичах, а голова Фонду держмайна не давав йому рекомендацій, як реформувати патрульну поліцію.

Шеф МВС — багатопрофільний, і без нього в ситуації з Ізраїлем не зорієнтуєшся.

 

Намір тижня

 

 

«Можу сказати, що Пантелеймона (Куліша, портрет якого начебто має бути на новій купюрі. — Z) там (на купюрі. — Z) немає, а решту давайте поки потримаємо в таємниці», — відповіла голова НБУ Валерія Гонтарєва на запитання в радіоефірі про те, чи буде запроваджена купюра номіналом 1 000 гривень.

 

Головна фінансист країни вміє закрутити інтриґу, а в контексті останніх подій з е-декларуванням поява друкованої «штуки» конче потрібна, бо різноманітним солідним і впливовим людям незручно зберігати готівку навіть зі Сковородою.

 

Нова купюра принаймні вдвічі зменшить цю проблему. Знов же Гонтарєва залишить після себе якийсь позитивний слід. Для естетів головною загадкою залишається — кого ж намалюють на банкноті номіналом 1 000 гривень?

 

26.12.2016