МЗС виправдовує резолюцію проти Ізраїлю.

 

Міністерство закордонних справ України висловило сподівання, що "активна й емоційна" дискусія в Ізраїлі щодо голосування України на засіданні Ради безпеки ООН на підтримку резолюції проти поселенської діяльності – "не завадить традиційно дружнім українсько-ізраїльським відносинам, що засновані на взаємній повазі та спільності інтересів".

 

Про це йдеться у заяві МЗС, поширеній після того, як прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху скасував візит голови уряду Україна Володимира Гройсмана до Ізраїлю, запланований на цей тиждень.

 

Голосування у Радбезі відбулося 23 грудня. Резолюція наголошує, що політика Ізраїлю щодо будівництва поселень на західному березі річки Йордан та будівництва у Східному Єрусалимі є порушенням міжнародного права та становить перепону для ізраїльсько-палестинського врегулювання.

 

"Наша держава протягом багатьох років займає послідовну та збалансовану позицію щодо ізраїльсько-палестинського конфлікту. Ми виступаємо за мирне співіснування двох незалежних держав – Ізраїлю і Палестини. Врегулювання конфлікту має відбуватися виключно мирними засобами. При цьому ми наголошуємо на необхідності проведення прямих ізраїльсько-палестинських переговорів. Україна, як і решта постійних та непостійних членів Ради безпеки ООН, а також генеральний секретар ООН, неодноразово засуджувала поселенську діяльність Ізраїлю, оскільки вона суперечить міжнародному праву", – ідеться у заяві.

 

На переконання МЗС, "текст резолюції є збалансованим", адже вона закликає до вжиття необхідних для мирного врегулювання кроків як з боку ізраїльської, так і палестинської сторони: "Ізраїль має припинити поселенську діяльність, а палестинська влада – вжити ефективних заходів боротьби з тероризмом".

 

"Наша держава послідовно виступає за дотримання норм міжнародного права всіма і всюди, оскільки на власному прикладі відчула, до яких трагічних наслідків призводить його порушення. Саме тому визначальними при виробленні позиції України стали наш послідовний курс на забезпечення дотримання норм міжнародного права всіма його суб'єктами. Переконані, що лише зовнішня політика, яка заснована на необхідності захисту національних інтересів, а також на повазі до міжнародного права та універсальних цінностей і принципів – є переконливою і зрозумілою для всіх", – зазначили у МЗС.

 

26.12.2016