Розбився літак Міноборони Росії з 92 особами на облавку.

Символічно, що пасажирський авіалайнер Ту-154 летів до Сирії на святкування «звільнення» Алеппо, а зазнав аварії над Чорним морем.

 

 

За офіційними даними Міністерства оборони Росії, серед пасажирів літака більшість становили музиканти ансамблю імені Александрова, котрі повинні були брати участь в новорічному концерті для російських військовиків в сирійському Алеппо. Також на борту перебувало дев'ять журналістів Першого каналу, телеканалу «Звезда» і НТВ.

 

Окремо слід  відзначити певних пасажирів фатального літака. Це, зокрема керівник  військової поліції Міноборони Росії генерал-лейтенант Володимир Івановський. Окремої згадки заслуговує  начальник управління культури Міністерства оборони РФ генерал-полковник Антон Губанков. Він прославився тим, що написав слова до пісні «Вежливые люди», де прославляються дії російських військовиків, котрі окуповували Кримський півострів наприкінці лютого - на початку березня 2014 року.

 

Та все ж найбільший резонанс у російській пресі викликала загибель в авіакатастрофі виконавчого директора фонду «Справедливая помощь» Єлизавета Глінка, відома як «Доктор Ліза». Вона зокрема прославилася тим, що нелегально вивозила українських дітей з території окупованого Донбасу до Росії.

 

За даними російського військового відомства, літак Ту-154 вилетів о 5:20 за московським часом з аеродрому Адлера й прямував на російську авіабазу Хмеймім в Сирії. Через 20 хвилин після зльоту він зник з радарів. До Адлера літак прибув на дозаправку з підмосковного аеродрому «Чкаловський».

 

Уламки літака було виявлено за шість кілометрів від узбережжя Сочі на глибині 50-70 метрів. Російські рятувальники почали також знаходити й діставати з води тіла загиблих. Офіційний представник Міноборони РФ генерал-майор Ігор Конашенков повідомив, що досі на місці авіакатастрофи не знайшли жодного пасажира, котрому б вдалося вижити.  У пошуковій операції задіяні чотири кораблі, п'ять гелікоптерів і безпілотники.

 

Офіційної інформації про причини катастрофи поки що немає, проте російські ЗМІ з посиланням на власні джерела повідомляють про ймовірну технічну несправність або помилку пілотування. У Росгідрометцентрі заявили, що вранці 25 грудня погодні умови в районі Сочі були сприятливими для пілотування – зі слабким вітром і доброю видимістю.

 

Версію теракту російська влада не розглядає, принаймні офіційно її відкидає. Слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу за статтею про порушення правил польотів. Тим часом російський інформаційний портал «Фонтанка» з покликом на своє джерело в Міноборони Росії повідомляє, що ФСБ все ж відпрацьовує також версію теракту і перевіряє всіх, хто підходив до літака на підмосковному і Адлерському аеродромах.

 

У Адлер вилетіла комісія Міноборони РФ на чолі зі заступником міністра генералом армії Павлом Поповим. 

25.12.2016