Івано-Франківська облрада ухвалила звернення про антиукраїнські настрої в Польщі.

 

Депутати Івано-Франківської обласної ради звернулись до Президента, спікера та голови уряду, а також до міністра закордонних справ України та надзвичайного і Повноважного посла Польщі в Україні щодо інспірування антиукраїнських настроїв у частині польського суспільства, інформує Курс.

 

Депутати просять компетентні органи республіки Польща забезпечити належне розслідування та притягти до відповідальності винних у вчинених провокаціях.

 

«Івано-Франківська обласна рада не може не помічати низки антиукраїнських за своїм змістом провокацій, що свідомо здійснюються, очевидно, під патронатом окремих зацікавлених політичних сил або ж і спецслужб іноземних держав, посягаючи тим самим на позитивні напрацювання між обома націями на засадах взаємоповаги і добросусідства», – ідеться у зверненні.

 

У документі перераховуються випадки провокативних дій та розпалювання ворожнечі між народами, як знищення пам’ятників на українських кладовищах в Польщі, показ фільму «Волинь», марш орлят у Перемишлі  та спалення українського прапора у Варшаві  під час урочистостей у День незалежності Польщі.

 

«Представляючи найвищий представницький орган Прикарпаття, ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, звертаємося до наших польських партнерів з вимогою забезпечення належного розслідування та невідкладного притягнення до відповідальності винних у вчинених провокаціях, якнайшвидшого відновлення сплюндрованих українських пам’ятників та місць поховань й уникнення одностороннього трактування історії в майбутньому.

 

Тематика історичної пам'яті не лише складна, а й взаємосуперечлива, опираючись на численні міфи, національні архетипи та насаджені стереотипи. У випадку українсько-польських взаємин єдино правильною, на наше глибоке переконання, є подальша політика взаємного примирення. Давати оцінки, висновки з такого роду питань мають не політичні діячі, а в першу чергу історики, наукові інституції посередництвом фахової дискусії. В протилежному випадку, ризикуємо захлинутись у безкінечних взаємних звинуваченнях на історичному ґрунті на противагу спільному поступу, добросусідству та протидії викликам сучасності», – ідеться у зверненні.

 

За документ без обговорення проголосували 54 депутати.

 

Як повідомляв Z, під час минулого засідання сесії Івано-Франківської облради депутати намагались ухвалити подібне звернення, проте вирішили відправити його на доопрацювання.

23.12.2016