Коломойський: Ми були змушені просити про націоналізацію.

 

Олігарх Ігор Коломойський звинувачує у проблемах "Приватбанку" національний банк України та його голову Валерію Гонтареву.

 

Про це йдеться у заяві Коломойського, котру друкує підконтрольна групі "Приват" аґенція УНІАН.

 

"Приватбанк" став жертвою свавілля НБУ. У "Приватбанку" був збалансований забезпечений кредитний портфель, що підтверджується міжнародним аудитом. Однак НБУ, постійно змінюючи свої власні нормативи, вигадував все нові й нові способи штучного зниження капіталізації банку... Нормальні центробанки допомагають банкам у важкий час, такий як економічні кризи, окупація або війна. Наш же регулятор використав усі можливі прийоми, щоб дотиснути "Приватбанк". І, на жаль, у нього це вийшло", – стверджує Коломойський.

 

Олігарх назвав "міфом" звинувачення у гігантських кредитах, виданих "Приватом" на користь власних же акціонерів. "Вони почали розповідати про міфічну діру в 150 млрд грн, 97% пов'язаних кредитів, про те, що всі гроші викрадені або виведені в офшори. Хоча всі ці цифри вони отримали в результаті довільної зміни облікової політики", – виправдовується Коломойський.

 

Водночас лідер групи "Приват" висловив комплімент урядові за його дії під час націоналізації банку. "Хочу подякувати Кабінету міністрів і особисто Володимиру Гройсману. Як ви знаєте, внаслідок останньої хвилі клієнтської паніки, спровокованої насамперед діями НБУ, ми були змушені звернутися до Кабінету міністрів із пропозицією про передачу "Приватбанку" державі. Я вважаю, що прем'єр-міністр і його команда виявили справжню мужність, прийнявши це непросте рішення. Якщо б вони не зважилися на цей крок, це поставило б під загрозу всю фінансову систему України", – зазначив Коломойський.

 

Олігарх сказав, що йому було смішно із закидів, "що Коломойський когось шантажував, погрожуючи обвалити банк". "Ми захищали наш банк до останнього, але рівно до того моменту, поки ми не відчули загрозу для клієнтів. А в іншому, історія розставить все по своїх місцях", – зазначив екс-голова Дніпропетровської ОДА.

 

23.12.2016