МЗС Білорусі висловило обурення нешанобливими висловлюваннями офіційних осіб РФ.

У четвер, 22 грудня, до білоруського зовнішньополітичного відомства було викликано радника-посланця посольства РФ в Мінську Вадима Гусєва у зв'язку з висловлюваннями директора Російського інституту стратегічних досліджень (РІСД) Леоніда Решетнікова.

 

 

«В ході зустрічі в МЗС російському дипломату було заявлено протест у зв'язку з розтиражованими ЗМІ висловлюваннями директора Федеральної державної наукової бюджетної установи “Російський інститут стратегічних досліджень” Леоніда Решетнікова на адресу Республіки Білорусь» , – наголошується в повідомленні прес-служби білоруського МЗС, яке цитує білоруський інформаційний портал Хартыя'97.

 

Раніше в інтернеті було поширено відеоролик, на якому директор РІСД заявив, що в Білорусі «все рухається за українським сценарієм». «І ця лінія на нібито відділення білорусів від росіян в ідеологічному, історичному, ідейному плані, і навіть якюсь мірою в духовному, вона просто очевидна», – висловився Решетніков.

 

На його думку, білоруська мова була створена щойно 1926 року постановою ЦК ВКП (б). «Цій мові, виходить, 90 років. Ось ця бомба, яка була закладено тоді, вона зараз рвонула, і продовжують вибухати маленькі бомбочки», – заявив Решетніков. Білорусь, як він заявив, – «історична частина великої Росії, величезної Росії, це частина нашого народу». З цього директор РІСД зробив висновок, що Білорусь не може бути незалежною, а Москва може їй диктувати свою волю.

 

Міністерство закордонних справ Республіки Білорусь назвало заяви Решетникова «необґрунтованими за суттю і категорично неприйнятними за формою». «Вони абсолютно не відповідають стратегічному характеру білорусько-російських відносин, а також принципам поваги суверенітету, незалежності й територіальної цілісності», – наголошується в заяві МЗС.

 

РІСД був створений 1992 року. До 2009 року інститут працював в рамках Служби зовнішньої розвідки РФ, пізніше перейшов під крило адміністрації російського президента. 

22.12.2016