Президент помилував 9 осіб для повернення до ОРДіЛО.

 

Президент України Петро Порошенко помилував 9 в'язнів, засуджених за злочини проти держави, – невдовзі їх видадуть представникам окремих районів Донецької і Луганської областей.

 

Указ опубліковано на офіційній сторінці президента. Втім, у загальнодоступному документі перелік прізвищ приховано.

 

Президент зазначає, що прийняв своє рішення, "беручи до уваги ступінь тяжкості вчинених злочинів, строк фактичного відбуття покарання, особу засуджених, їх сімейний стан, поведінку до вчинення злочину і після засудження, відшкодування завданого збитку та усунення заподіяної шкоди, думку органів і установ виконання покарань, спостережних комісій".

 

Представник України у складі гуманітарної підгрупи на мінських переговорах Ірина Геращенко назвала указ голови держави "актом милосердя": найближчими днями українська сторона звільнить з-під варти 15 в'язнів. "Більшість з них помилувані президентом, серед них 6 жінок, є літні і хворі особи", – прокоментувала Геращенко на своїй сторінці у Facebook.

 

Пані Ірина наголосила, що не йдеться про обмін – а про добровільний гуманітарний акт. "Українська сторона проявляє акт гуманізму, йдеться про людей, яких запитувала інша сторона. Ми сподіваємося, що так само гуманізм мають проявити всі інші. Ми шукаємо шляхи для пошуку компромісу і розблокування питання звільнення", – зазначила Геращенко.

 

22.12.2016