ООН готує механізм переслідування воєнних злочинців в Сирії.

Генеральна асамблея ООН ухвалила увечері  в середу, 22 грудня, резолюцію про створення робочого органу групи, що має зібрати докази скоєних там воєнних злочинів.

 

 

Авторами резолюції виступили представники Ліхтенштейну і Катару. «Резолюція стане значним кроком для координації роботи, яка ведеться в ООН у зв'язку з сирійськими подіями», – висловив надію постійний представник Ліхтенштейну при ООН Крістіан Венавесер.

 

За резолюцію проголосували 105 держав, 15 були проти і 52 утрималися, подає видання Stern. Серед противників документа виявилися, звісно, Росія, а також асадівська Сирія, Іран, Китай, Куба і Венесуела тощо. Постійний представник Сирії при ООН Башар Джафарі заявив, що резолюція – це «кричуще втручання в справи держави-члена ООН», а також «пряма загроза розв'язання міжнародного конфлікту».

 

Згідно з ухвалено резолюцією, завданням робочого органу є створення досьє воєнних злочинів. Це згодом допоможе міжнародним органам юстиції отримати доказовий матеріал, який вони зможуть використовувати, якщо осіб, причетних до цих злочинів вдасться притягнути до відповідальності.

 

Документ так окреслює засади функціонування робочого органу: «Створюється міжнародний незалежний і неупереджений механізм під егідою ООН, який буде збирати, узагальнювати, зберігати й аналізувати свідчення порушень міжнародного гуманітарного права та порушень прав людини і готувати документи з метою полегшення і прискорення справедливих і незалежних кримінальних процедур».

 

Новий орган сприятиме роботі створеної ще 2011 року незалежної міжнародної Комісії з розслідування подій в Сирії, яка була заснована під патронатом Ради ООН з прав людини.

22.12.2016