Генасамблея ООН ухвалила "кримську" резолюцію.

 

Генеральна асамблея ООН затвердила резолюцію про становище з правами людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь (Україна), проект якої був прийнятий 15 листопада у Третьому комітеті Організації.

 

Голосування відбулося у рамках 65-ї пленарної зустрічі генасамблеї ООН в Нью-Йорку пізно ввечері у понеділок за київським часом. "За" – 70, "проти" – 26 при 77 тих, хто утримався, повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

Документ засуджує серйозні порушення і зловживання щодо мешканців Криму, зокрема вбивства, викрадення людей, насильницькі зникнення, політично мотивовані кримінальні переслідування, дискримінацію, залякування, насильство, тортури та інші порушення прав людини.

 

Резолюція закликає Росію як державу-окупанта дотримуватися своїх зобов'язань згідно з міжнародним правом і негайно звільнити українських громадян, які були незаконно затримані та осуджені без урахування засадничих норм правосуддя.

 

Документ також містить звернення до управління Верховного комісара ООН з прав людини щодо підготовки звіту по ситуації на Кримському півострові. Серед іншого, в резолюції йдеться про потребу забезпечення з боку окупаційної влади РФ безперешкодного доступу міжнародним правозахисникам, у тому числі, які діють під егідою ООН.

 

Проект резолюції щодо прав людини був схвалений на засіданні Третього комітету ГА ООН 15 листопада.

 

20.12.2016